2015.07.02. 10:55:54 34023 267

Éljen a barnasör! - 5 meglepő tény a keserű italról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahogy írom ezt a cikket egyre inkább érik bennem az elhatározás, hogy átfutok a boltba, és vásárolok egy-két üveg finom barna sört. Csak, hogy jobban menjen az írás. ;) No, de a viccet félre téve a mértékkel fogyasztott söröcske igenis jótékonyan hat ránk. Nemcsak a hangulatunkra, hanem az egészségünkre is.

Barna sör - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Barna sör

Mielőtt azonban rátérnék a barna sörre, tippelj! Melyik a világ legöregebb itala? Persze, hogy a sör! Az ókori egyiptomi, babiloni és kínai kultúrákban is fogyasztották már, és népszerűsége azóta is töretlen. Gyakorlatilag a világ harmadik legkedveltebb itala a víz és a tea után. Meglepődtél? Pedig így van, és nem hiába imádjuk.

A világos változatnak is rengeteg pozitív élettani hatása van, de ha ilyen szempontból nézzük a sörfajtákat, akkor mégiscsak a barna sör az igazi! Íme az indokaink, melyeket egy 2003-as tudományos tanulmányra alapozunk, amit a Wisconsin-i egyetem professzora végzett.

Barna sör vs. Világos sör

1. Segíthet az érszűkületen

A kutatást végző John D. Folts és csapatának tagjai egy éven keresztül barna és világos sört itatott érszűkületben szenvedő kutyákkal (a szívbetegek érszűkületéhez hasonló kondíció). Amikor összevetették a barna valamint a világos sört fogyasztó kutyákat, észre vették, hogy a barna sör hatékonyabban előzte meg a vérrögök kialakulását.

2. Gazdag flavonoidokban

A legfontosabb felfedezés, amit ennek a kutatásnak köszönhetünk, hogy a barna sör sokkal gazdagabb flavonoidokban, mint a világos sör. A flavonoidoknak nagyon erős antioxidáns hatásuk van, ami segíthet a szabadgyökök megkötésében.

3. Dúskál a B6-vitaminban

A flavonoidokon kívül még egy fajta antioxidánst is találtak a barna sörben, ez pedig nem más, mint a B6-vitamin. Ez a vitamin többek között szerepet játszik a homociszteinszint kordában tartásában. Ha magas ez a szint, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki kardiovaszkuláris problémák. Ez a felfedezés alátámasztotta a kutyákon végzett kísérlet eredményét is, mely szerint a barna sör szerepet játszhat a érrendszeri problémák és vérrögök megelőzésében.

4. Jelentős vastartalom

A barna sör vasban is gazdag, így hölgyeknek különösen ajánlott a fogyasztása, mivel sajnos gyakran szenvednek vérszegénységben. Ráadásul szoptatás alatt segítheti a tejtermelést is, ha ódzkodunk attól, hogy alkoholt fogyasszunk (napi 1-2 dl nem árt a babának), válasszuk az alkoholmentes változatot.

5. Még egy hasznos antioxidáns

A kutatás azt is kimutatta, hogy a komló magas koncentrációja miatt, a barna sörben a xanthohumol nevű antioxidáns is megtalálható. Ez az antioxidáns segít meggátolni a tesztoszteron és az ösztrogén túlzott termelődését, így hormonális problémák esetén ajánlott lehet a fogyasztása. Ez az antioxidáns összességében az immunrendszerre is jó hatással van.

Ha szívesen olvasnál még a sörről, a következő cikkeket is ajánljuk:

Hogyan okozhat sörhasat a sör?

Veszélyes betegségeket is megelőzhetsz a sörrel!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.