2021.08.18. 09:30:00 9962 273

Élelmiszerbiztonság: Ételek, amiket sose tegyünk be a fagyasztóba!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hőhatás nem csupán akkor képes befolyásolni egy étel vagy alapanyag minőségét és élvezeti értékét, ha túl van sütve, vagy felesleges hő éri. A lefagyaztás (és az újbóli felolvasztás) szintén olyan folyamatokat hoz magával, amelyek élvezhetetlenné tehetik a fagyasztóból kivett ételt.

Fagyasztó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fagyasztó

Azt már megtanultuk, hogy egészségbiztonsági okok miatt a már fagyasztott és kiolvasztott terméket nem szabad visszafagyasztani. Íme egy rövid áttekintés arról , mi az, amit még jobb távol tartani a jéghidegen való tárolástól.

Főtt tészta

Ha létezik rosszabb, mint a túlfőzött tészta, akkor az a fagyasztás után kiolvasztott tészta! A jegesedés során felgyűlt extra víz ugyanis ragacsossá fogja varázsolni a korábban al dente tésztánkat is.

Rántott és kisütött étel

A már kisütött ételt sose fagyasszunk le későbbi fogyasztás céljából! A prézli szó szerint szét fog mállni a kiolvasztás során. Az ilyen ételek úgyis azon melegében a legízletesebbek.

Uborka, zeller, cukkini, saláták és friss gyógynövények

A magas víztartalomról közismert zöldségek és levélzöldek a hűtőszekrényben még jól érezhetik magukat, de lefagyasztás után nem fog a nekünk tetsző módon lezajlani a felolvadás folyamata: ernyedt és kásás lesz az ilyen zöldség, a levelek pedig fonnyadtak lesznek.

Görögdinnye, narancs, szőlő

Habár fagyasztani jól lehet, de a kiengedés ezeknél a gyümölcsöknél is hasonlóképpen fog zajlani a magas víztartalom miatt, mint pl. az uborka esetében.

Tojás és tojás alapú ételek

Ne kerüljön a fagyasztóba a tojás - sem nyersen, sem főtt tojás formájában- , mivel a fagyás közben lejátszódó tágulás tered adhat a baktériumok elszaporodásának. A nyers tojás héjának megrepedése ráadásul takarítani valót is szül nekünk.

Ketchup és egyéb szószok

Akár lisztes, akár nem a fagyasztóban a legtöbb szósz és öntet szó szerint kicsapódik - majdhogynem elemeire válik szét, és ezt a kellemetlenséget majd a kiolvadásuk során tapasztaljuk meg.

Kávé

A bontatlan csomagolású darált kávé és kávébab mehet egyedül a fagyasztóba! (Azt is maximum 1 hónapig.) Kibontás után már nem érdemes minden nap kivenni és betenni, mert a páralecsapódás tönkre tudja tenni a kávénk ízét. Arról nem is beszélve, hogy minden szagot bevesz, ami a fagyasztóban megtalálható.

Lágy sajtok és egyéb tejtermékek

A fagyasztóban való tároláskor a tejtermékek és a krémesebb állagú sajtok textúrája olyannyira a hátrányára változik, hogy egyáltalán nem ajánlott fagyasztani azokat. De még a kemény sajtokkal történő próbálkozás sem mindig kifizetődő!

Konzerv és szénsavas ital

Ha nem akarsz egy kellemetlenül kirobbanó élmény részese lenni, ne hűtsd túl ezeket a bennük uralkodó nyomás féken tartásának érdekében!

Forrás: www.goodhousrkeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...