2021.08.18. 09:30:00 10086 273

Élelmiszerbiztonság: Ételek, amiket sose tegyünk be a fagyasztóba!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hőhatás nem csupán akkor képes befolyásolni egy étel vagy alapanyag minőségét és élvezeti értékét, ha túl van sütve, vagy felesleges hő éri. A lefagyaztás (és az újbóli felolvasztás) szintén olyan folyamatokat hoz magával, amelyek élvezhetetlenné tehetik a fagyasztóból kivett ételt.

Fagyasztó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fagyasztó

Azt már megtanultuk, hogy egészségbiztonsági okok miatt a már fagyasztott és kiolvasztott terméket nem szabad visszafagyasztani. Íme egy rövid áttekintés arról , mi az, amit még jobb távol tartani a jéghidegen való tárolástól.

Főtt tészta

Ha létezik rosszabb, mint a túlfőzött tészta, akkor az a fagyasztás után kiolvasztott tészta! A jegesedés során felgyűlt extra víz ugyanis ragacsossá fogja varázsolni a korábban al dente tésztánkat is.

Rántott és kisütött étel

A már kisütött ételt sose fagyasszunk le későbbi fogyasztás céljából! A prézli szó szerint szét fog mállni a kiolvasztás során. Az ilyen ételek úgyis azon melegében a legízletesebbek.

Uborka, zeller, cukkini, saláták és friss gyógynövények

A magas víztartalomról közismert zöldségek és levélzöldek a hűtőszekrényben még jól érezhetik magukat, de lefagyasztás után nem fog a nekünk tetsző módon lezajlani a felolvadás folyamata: ernyedt és kásás lesz az ilyen zöldség, a levelek pedig fonnyadtak lesznek.

Görögdinnye, narancs, szőlő

Habár fagyasztani jól lehet, de a kiengedés ezeknél a gyümölcsöknél is hasonlóképpen fog zajlani a magas víztartalom miatt, mint pl. az uborka esetében.

Tojás és tojás alapú ételek

Ne kerüljön a fagyasztóba a tojás - sem nyersen, sem főtt tojás formájában- , mivel a fagyás közben lejátszódó tágulás tered adhat a baktériumok elszaporodásának. A nyers tojás héjának megrepedése ráadásul takarítani valót is szül nekünk.

Ketchup és egyéb szószok

Akár lisztes, akár nem a fagyasztóban a legtöbb szósz és öntet szó szerint kicsapódik - majdhogynem elemeire válik szét, és ezt a kellemetlenséget majd a kiolvadásuk során tapasztaljuk meg.

Kávé

A bontatlan csomagolású darált kávé és kávébab mehet egyedül a fagyasztóba! (Azt is maximum 1 hónapig.) Kibontás után már nem érdemes minden nap kivenni és betenni, mert a páralecsapódás tönkre tudja tenni a kávénk ízét. Arról nem is beszélve, hogy minden szagot bevesz, ami a fagyasztóban megtalálható.

Lágy sajtok és egyéb tejtermékek

A fagyasztóban való tároláskor a tejtermékek és a krémesebb állagú sajtok textúrája olyannyira a hátrányára változik, hogy egyáltalán nem ajánlott fagyasztani azokat. De még a kemény sajtokkal történő próbálkozás sem mindig kifizetődő!

Konzerv és szénsavas ital

Ha nem akarsz egy kellemetlenül kirobbanó élmény részese lenni, ne hűtsd túl ezeket a bennük uralkodó nyomás féken tartásának érdekében!

Forrás: www.goodhousrkeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

Mindenki kedvence, a megunhatatlan házi puding

Valahányszor megkívánunk egy gyorsan elkészíthető finomságot, amelyet jutalomként vagy egyszerűen nasivágy-csökkentőként ékelnénk be a programunkra, a puding remek megoldásként kínálkozik fel. Most hozunk néhány házi puding receptet, melyek nagy eséllyel válhatnak a kicsik és nagyok közös „még kell!” kategóriájú kedvencévé.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.