2016.01.08. 19:45:08 8698 253

Együnk-igyunk céklát változatosan!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Így a tél derekán sokszor úgy érzem, hogy teljesen kimerítettem a vitaminkészletemet, és egyre kevesebbszer sikerül jó ízű friss zöldséget fogyasztani. A cékla azonban ilyenkor is kéznél van! Gyűjtöttünk nektek pár receptet, hogy nálatok is gyakrabban kerülhessen asztalra a piros zöldség.

Cékla - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cékla

Ha érdekel, miért érdemes nagyon szeretned a céklát, olvasd el ezt a tájékoztató cikket róla: 10+1 ok, amiért érdemes a céklát szeretni

Céklás burgonyás halpogácsa a Gizi-receptjei.blogspot.hu oldalról

Hozzávalók 6-8 db-hoz:

  • 15 dkg főtt cékla
  • 25 dkg főtt krumpli
  • 1/2 lila hagyma
  • 1 db tonhalkonzerv (150 gramm)
  • őrölt fehér bors
  • zsemlemorzsa
  • olívaolaj

A főtt céklát és a burgonyát törjük össze egy villával. A lila hagymát vágjuk fel nagyon apróra. A tonhalkonzervet öntsük bele egy szűrőbe és csepegtessük alaposan le.

Ezután tegyük bele egy tálba a az összetört céklát és burgonyát, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és a lecsepegtetett tonhalat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd gyúrjuk össze a masszát.

Vizes kézzel formázzunk a masszából pogácsákat, majd óvatosan forgassuk bele a zsemlemorzsába.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük meg olívaolajjal. Ezután helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb a halpogácsákat, majd szintén spricceljük le olívaolajjal mindegyiket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem)

Tálaláskor ízlés szerint salátát kínáljunk a halpogácsákhoz. Én csemege uborkával kínáltam. (Más köret nem kell hozzá, csak saláta vagy savanyúság)

Cékla chips

Mert a céklából is lehet ropogós chipset készíteni. Ehhez meg kell mosni, nagyon vékony szeletekre vágni, majd kisütni olajban, a végén sózni és bármilyen mártogatóssal vagy majonézzel tálalni.

Narancsos céklasaláta

A céklát héjban megfőzzük, majd megpucoljuk. A narancsokat késsel meghámozzuk úgy, hogy a fehér hártyát is levágjuk róla. Ezután felszeleteljük. (Fele-fele arányban készíthetjük.) 1 rész mézet, 1 rész mustárt és 3 rész olívaolajat összekeverünk, és a salátára csurgatjuk. Sült hússal tálaljuk.

Almás céklalé

CéklaléCéklalé

Ha van gyümöcscentrifugád, akkor a cékla és alma nagyon jól illik egymáshoz, sőt még sárgarépát is tehetsz bele. Igazi téli vitaminbomba! Én azért szeretem almával keverni, mert az egy kicsit enyhít a cékla "földes" ízén. A lényeg, hogy miután elkészült rövid időn belül fogyaszd el, ha lehet még az nap. A maradék gyümölcs- és zöldséghúsból sütemény készülhet!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.