2024.04.21. 17:49:26 6244 247

Egyszerű tippek, hogy kevesebb hulladékot termelj
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hulladék globális problémává terebélyesedett az elmúlt évek során, melynek csökkentése mindannyiunk érdeke. A pazarlás, amit a régiek hírből is alig ismertek, mára már mindennapos rutinná vált. Rengeteget pazarlunk: a „vedd meg, mert megérdemled”, valamint a „használd és dobd el” romboló elvek és magatartások mentén. A nemzetközi hulladékcsökkentő erőfeszítéseken túl egyénenként is érdemes megtennünk a szükséges lépéseket. De hogyan kezdjük el mindezt?

Szemét - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szemét

A hulladéknak ezernyi arca van, mellyel elrettenthet bennünket, egyúttal pedig tükröt állít elénk jelen magatartásunkról. Megjelenhet elektronikus eszközök, veszélyes vegyszerek és egyéb anyagok, eldobált élelmiszerek, tönkrement műanyagok, textíliák, kartonok és papírok formájában egyaránt. A nem megfelelően kezelt hulladékmennyiség megdöbbentő ütemben gyarapodik. A hulladékkal kapcsolatos számadatok pedig elkeserítőek – legyen szó bár környezeti hatásokról vagy éppen háztartásonként felhalmozott éves hulladékmennyiségről. Szerencsére akad jó néhány egyszerű gyakorlati lépés, melyeket könnyűszerrel beépíthetünk a mindennapjainkba. Ezekből válogattunk most egy csokorra valót.

Iktassuk ki az egyszer használatos termékeket az életünkből

Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen körülvesznek bennünket, így tudatosnak és ébernek kell lennünk, hogy ne essünk bele a műanyag fólia, papírtörlő, szívószál, pohár állította csapdába. Helyettesítsük mindezeket újrafelhasználható változatokkal: üveg, fa, fém, mosható kendő stb.

Tudatos vízfelhasználás

Egy átlagos háztartásban naponta több száz liter víz használódik el, ám némi odafigyeléssel ez figyelemre méltóan csökkenthető. Ne folyassuk fölöslegesen a vizet; szerezzünk be víztakarékos csap- és zuhanybetétet, illetve gazdaságos csaptelepeket; ha csupán néhány piszkos edényt kell megtisztítani, mosogassuk el kézzel, ne indítsuk el a mosogatógépet; fontoljuk meg a víztakarékos mosó- és mosogatógép vásárlását; ha van kertünk, akkor válasszunk őshonos, kevesebb vizet igénylő növénytípusokat és környezetbarát öntözőrendszereket.

Vásároljuk a legszükségesebb termékeket nagyobb tételben

A csomagolásmentesen, akár ömlesztve is beszerezhető termékekkel ugyancsak csökkenthető a hulladékmennyiség. Ennek érdekében vihetünk magunkkal kosarat, újrafelhasználható tárolóedényeket, illetve felkereshetünk a közelünkben egy raktáráruházat.

Előretervezett menüsor

Temérdek mennyiségű kidobott ételtől kímélhetjük meg magunkat, a környezetünket és a pénztárcánkat, ha legalább egy héttel előre megtervezzük a napi menüt. Addig ne vásároljunk új zöldséget és gyümölcsöt, amíg a meglévőket nem fogyasztottuk el. Ha otthon főzünk és van egy kis kertünk, akkor mindenképpen érdemes élni a komposztálás lehetőségével. Ez a módszer többszörös előnnyel jár, hiszen tápanyagokban gazdag talajba ültethetjük a növényeinket, melyeknek az ízvilága összehasonlíthatatlan a boltokban vásárolt változatokkal.

Használt? Használ újra… és újra

A használtcikk-gazdaság amellett, hogy fenntartható módot kínál a termékek vásárlására és eladására, emellett még költséghatékony is. Ráadásul így jóval megnő az esélye annak, hogy olyan egyedi termékekhez juthatunk hozzá, melyeket nem találunk meg az áruházakban. Ha egy lomtalanítás során megtelik néhány zsák, akkor érdemes szétnéznünk az online piactereken. Ugyanakkor, ha nekünk van szükségünk valamire, akkor is érdemes megnéznünk, hogy találunk-e megfelelőt a használtcikkek között.

Fenntartható divat

A fast fashion kínálta alacsony költségvetéssel előállított tömegruházatok a legkevésbé sem tartoznak a környezetbarát megoldások közé. Javasolt etikus és környezethatékony stratégiákat alkalmazó ruhamárkáktól vásárolni. Ezek ugyanis hosszú ideig használhatók és magas minőséget képviselnek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...