2023.08.19. 15:35:45 7268 259

Egyszerű apró trükkökkel a ragyogó lakásért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberek többsége gondolja úgy, hogy az otthonunk tisztán tartása rendkívül fontos dolog. Több órát töltenek azzal, hogy tisztára sikáljanak mindent, és ragyogjon a lakás. Nem olyan rég azonban kiderült, hogy nem is annyira egészséges dolog ez a nagy tisztaságmánia. Nyugodtan engedhetünk egy keveset azon a bizonyos gyeplőn és elég lehet, ha bizonyos házimunkákat nem csinálunk meg hetente, mégis szép lesz az eredmény és nem kell szégyenkeznünk.

Dolgunk végeztével - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dolgunk végeztével

Ki gondolta volna, hogy a vasalás még káros is lehet? Pedig így van! A vasalás például megváltoztatja a textilek szerkezetét. Például a lepedők és paplanhuzatok vasalása után ezek nem szellőznek eléggé és nem szívják magukba a nedvességet. A mosás fellazítja a textil szerkezetét, míg a vasalás magas hőmérsékleten összepréseli őket. Ezáltal egy jól vasalt ágyneműben nem esik annyira jól az alvás. Máris felszabadult annyi időnk, amikor a vasalás helyett a lakás egyéb részeivel tudunk foglalkozni.

Bizonyos mennyiségű baktériumra és mikroorganizmusra szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy az immunrendszerünk jól működjön. Ezzel is csak azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a teljesen fölösleges gyakori fertőtlenítés helyett inkább fordítsuk az időnket arra, hogy valóban rendet rakunk. Ez azt jelenti, hogy inkább ne hanyagoljuk el a holmijaink elpakolását a szekrényekbe, tárolókba. Az elöl hagyott ruhák, vasalásra váró holmik nem csak erősen rendetlen lakás érzetét keltik, de például porfogónak is remekek. Abban a pillanatban, ahogy egy-két napig állnak a lakásban halomban, ha felkapjuk őket, már jól fel is vertük a rájuk rakódott, leheletvékony por réteget. Ezzel a ruhák sem lesznek sokkal tisztábbak, és a lakás sem lesz egészségesebb. Ha rendszeresen elrakjuk az ilyen „porfogókat” és töröljük a bútorok felületeit, a lakásunk sokkal szebb és élhetőbb lesz.

A WC karbantartása és tisztítása sem abból áll, hogy naponta suvickolod és állandóan fertőtleníted. Teljesen fölösleges. Elég egy alapos fertőtlenítés heti egyszer. Sokkal hatékonyabb és értelmesebb, ha az erre fordított energiát a kilincsek, szekrény és konyhaszekrény fogók fertőtlenítésére fordítjuk. Egyrészt ezzel eredményesebben fertőtlenítünk, másrészt pedig egy valóban tiszta lakás akár jelképe is lehetne a fénylő kilincs.

A feladat megosztás és a rendszeresség általában eszünkbe sem jut, ha a takarításra kerül sor. Semmi értelme a nagytakarításnak. Egyrészt rendkívül megerőltető tud lenni és hosszadalmas. Illetve annyira nem szeretjük, hogy állandóan csak halogatjuk. Mire pedig eljutunk odáig, a lakás többnyire annyira el van hanyagolva, hogy valóban nehezen szabadulunk meg a kosztól. Könnyítsük meg hát a magunk és a család dolgát ebben a tekintetben. Írjunk egy táblázatot, ebbe minden családtagot osszunk be és szépen bontsuk le a házimunkát apró feladatkörökre. Ezek egy nap ne legyenek hosszabbak 10-15 percnél. Ugye, hogy ez teljesen kibírható? Mindenkinek legyen meg a saját kis munkaterülete, amit szinte játszva elvégez naponta. Nem megerőltető, senki sem fog megsértődni, hogy csak ő takarít, de a lakás valóban ragyogni fog, minden nap.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.

Fel a kalappal! Elegáns védelem a fejnek

Érdekes, hogy egészen a XVII. század beköszöntéig egyetlen úri hölgy sem viselt kalapot. Viseltek azonban a cselédasszonyok, az alsóbb rétegekhez tartozó fiatal lányok, majd a későbbiek folyamán a városi polgárság hölgyei is. Ezután már nem kellett sok ahhoz, hogy a pompás kalapok belopják magukat a nők budoárjaiba, így előszeretettel viselték azokat séták, cukrászdázás, díszes vacsorák, vendéglők, teadélutánok idején, vagy éppen udvarlók fogadásakor. Nem csoda hogy a fejfedő-eleganciának ma is sokan hódolnak.