2018.03.29. 14:16:52 16753 446

Egy “jóféle” gyógynövény: a sáfrány!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

“Zöld a moha, zöld a sáfrány” - Nem, nem a klasszikus locsoló versekről lesz most szó, hanem a jóféle sáfrányról (Crocus Sativus), mely egy nagyon értékes fűszer- valamint gyógynövény, melyet rendkívül szép sárga színe és erős aromája miatt kedvelünk.

A sáfrány - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A sáfrány

A sáfrány ismert és értékes, jellegzetesen pirosas-narancsos színű fűszer, ételszínezék, valamint gyógyászati alapanyag. A terméket a jóféle sáfrány (Crocus sativus) virágának szárított bibéjéből vagy porzóiból nyerik. Kézzel szedik, és kímélő módon szárítják faszénparázs vagy forró hamu felett. Szárítás után a sáfrány vékony szálai intenzív illatot árasztanak. Egy kilogramm bibéhez kb. 150 ezer virág szükséges, ezért a sáfrány a világ legdrágább fűszere. Gyakran hamisítják körömvirág vagy téglapor hozzáadásával.

A sáfrányt az ókortól kezdve ételek, borok és parfümök készítéséhez használják. A gyógyászatban ma is alkalmazzák görcsök és menstruációs panaszok esetén. Fűszerként és színezékként sok rizses étel és sütemény készítéséhez kiváló.

Sáfránykenőcs ízületi gyulladásra

A természetgyógyászatban az ízületi gyulladást kísérő panaszok enyhítésére sáfrányt tartalmazó kenőcsöt szoktak alkalmazni. Magas ára miatt azonban a sáfrányt ritkán használják. Bár a sáfránykenőcs nem kapható késztermékként, egyes gyógynövényboltokban kérhetjük az elkészítését. A készítményt vékony rétegben vigyük fel a fájdalmas részre.

Gyógyító hatás: A sáfrány segít kimerültség esetén, erősíti a szívet és az idegrendszert. Az emésztőcsatornában stimulálja a gyomornedvek kiválasztását. Indiai gyógyítók a sáfrányt a vizeletkiválasztó rendszer betegségeire is alkalmazzák. A homeopátiában orrvérzés ellen használják a Crocus 5CH-t.

Gyógyhatású összetevők

A sáfrány virágának bibéjében aromás illóolaj: szafranol található. További összetevőihez tartozik a cineol és a pinén, valamint a pikrokrocin nevű keserűanyag. A bibéjében található sárga, vízben oldódó színezőanyagai (karotinoidok) krocinból és krocetinből állnak. Bizonyított magas B2-vitamin- és riboflavin-tartalma is.

Sáfrányos tej

Szívgyengeség esetén segíthet a sáfrányos tej: forrósítsunk fel egy csésze tejet, és adjunk hozzá egy csipetnyi sáfrányt. Kis lángon forraljuk két percig, majd ízesítsük egy kevés mézzel. Mindennap igyunk egy csészével.

ÉRDEMES TUDNI

Duzzadt, gyulladt íny kezelésére a természetgyógyászat a sáfrányos bedörzsölést ajánlja: tegyünk az ujjbegyünkre tiszta sáfrányt vagy sáfrány és méz keverékét, és finoman dörzsöljük be vele az ínyünket.

Sáfrányos tinktúra

  • 0,1 g sáfrányszál
  • 1 dl dl alkohol (70%)
  1. A sáfrányszálakra öntsük rá az alkoholt, és jól záródó edényben hagyjuk állni 14 napig.
  2. Öntsük át csepp adagolós, sötét üvegbe.
  3. Cseppentsük a nyelvünkre. A tinktúra javítja a közérzetet és erősíti a szívet.

Sáfrányos ital gyömbérrel

Étvágygerjesztőként, teltségérzet ellen és emésztési problémákra:

  • 0,2 g sáfrányszál
  • 5 g gyömbér
  • 5 dl erős alkohol
  1. A sáfrányszálakat és a gyömbért mozsárban törjük szét.
  2. A fűszereket és az alkoholt keverjük össze egy edényben, és hagyjuk állni 14 napig.
  3. A folyadékot melegítsük fel egy lábosban, majd szűrjük le. Néhány hétig fogyasszunk belőle egy evőkanállal étkezés előtt.

Élénkítő fűszeres olaj

A sáfrányolaj (0,2 g sáfrány 2,5 dl sáfrányos szekliceolajhoz) élénkíti a szervezetet. Naponta 4×2 cseppet tegyünk egy pohár vízbe, és igyuk meg.

KONYHAI TIPPEK

Ügyeljünk arra, hogy igazi sáfrányt vegyünk. Felismerhetjük intenzív narancsos színéről – és az áráról.

Szigorú szabály: Minél vörösebbek a szálak, annál jobb a sáfrány minősége.

A sárga sáfránynak szinte nincs is gyógyhatása.

Az egész szál jobb a pornál, mivel megőrzi a sáfrány kivételes aromáját.

A sáfrányt tároljuk jól záródó edényben, száraz, sötét helyen.

A sáfrányszálakat ételkészítés közben sose főzzük, a port sem. Aromája jobban kibontakozik, ha előbb egy kevés meleg vízbe tesszük, és megvárjuk, amíg az sárgára színeződik. Utána adjuk az ételhez.

A sáfrányt mindig óvatosan adagoljuk, mert túlzott fogyasztása mérgezési tüneteket okozhat.

Forrás: timcsi-gyogykert.pagony.net

A cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a szakértői valamint az orvosi vizsgálatot.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.