2020.06.30. 18:00:00 31391 369

Egy döbbenetesen jó köret – Francia burgonya
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Köretből viszonylag nehéz bámulatost alkotni, hiszen többnyire nem főszereplője, hanem kísérője az ételnek. Ahogy a neve is mutatja, körítése. A francia burgonya meghazudtolja ezt az elképzelést, mindent tud, amit egy köretnek kell, de azon felül mennyei, feledhetetlen. Ha a lenyűgözés a cél, vagy csak ennél valami igazán tökéleteset…

Francia rakott burgonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Francia rakott burgonya

A sült krumpli is remek, a petrezselyemre pirított újburgonya a nyár elmaradhatatlan eleme, na de francia burgonya… Na, ő a köretek királynője. A puhára főtt burgonya, isteni krémes sajtölelésben, ízletesen kínálva, simán felveszi a versenyt a mellette kínált hússal. Annyira zseniális, hogy akár egytálételként, egy kis salátával is érdemes fogyasztanunk.

Gratin dauphinois – Francia rakott krumpli / Francia burgonya

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 4 nagyobb burgonya -1 bögre tejszín – minél sűrűbb, annál jobb
  • 15 dkg reszelt trappista, esetleg cheddar sajt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors

Első körben hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk vékony szeletekre. Sós vízben főzzük elő pár perc alatt, majd szűrjük le.

A hagymát is tisztítsuk meg a héjától és vágjuk vékony félhold alakú hasábokra. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, helyezzük bele a felszeletelt hagymát és az előfőzött krumplit. Sóval, borssal fűszerezzük öntsük nyakon a tejszínnel, a tetejébe pedig reszeljünk sajtot. 180 Celsius fokra előmelegített sütőben addig sütögessük, míg pirulni kezd a sajt a tetején.

Ez a francia burgonya legegyszerűbb, mégis mennyei formája, melyet kínálhatunk elegáns ünnepi ebéd és egyszerű hétköznapi vacsora részeként. Bátran variáljuk saját szájízünk szerint! Újításként remekelhetnek kedvenc fűszereink, egy kis bacon, vagy éppen, amit jónak látunk. A szerecsendióval és baconnel különlegesebbé tett verziót például feltétlen érdemes tesztelnünk!

Szerecsendiós rakott burgonya

Legyen kéznél a körethez:

  • 4 db nagyobb burgonya
  • 2 evőkanál olaj
  • 12,5 dkg bacon (nyersen)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • ½ liter tej
  • kávéskanálnyi őrölt szerecsendió
  • 5 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 csapott evőkanál só
  • 1/2 kávéskanál őrölt fehérbors
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

A sokféle összetevő ne riasszon el, a recept egy cseppet sem bonyolult, kezdő szakácsnőnek is biztos siker! A krumplit hámozzuk meg és egészben főzzük félkészre enyhén sós vízben. Szűrjük le és ha kihűlt, szeleteljük vékony karikákra. Kockázzuk fel a bacont, és pirítsuk át egy serpenyőben. Ezt követően adjuk hozzá a vöröshagymát apróra vágva és a fokhagymát lereszelve. Pici sóval, borssal pirítsuk addig, míg a hagyma üveges lesz. Adjuk hozzá a lisztet. Míg azzal is összesül kissé, keverjük össze a tejszínt a tejjel és a szerecsendióval, majd öntsük a hagymás baconre és közepes lángon forraljuk mártás állagúra.

Vajazzunk ki egy tűzálló edényt, szórjuk meg zsemlemorzsával és helyezzük bele a burgonya szeleteket rétegesen, minden réteg közé mártást öntve. Tetejét reszelt trappistával megszórva, 200 Celsius fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 percig süssük és már tálalhatjuk is! Jó étvágyat!

Forrás: cookpad.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.