2017.08.02. 13:55:42 11865 331

Egy anya figyelmeztetése: a lakásban is hőgutát kaphat a gyerek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az utóbbi napok forró időjárása fokozott elővigyázatosságra ad okot, főként, ha kis gyerekekről van szó! Sajnos nemcsak a napon lehet hőgutát kapni, hanem akár beltéren is, valószínűleg a klíma nélküli 10. emeleti panellakásban élők tudnának erről mesélni, de lehet, hogy nem kell ilyen magasra sem költözni…

Gyerek fürdik - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerek fürdik

Azt nagyon jól tudjuk, hogy véletlenül se hagyjuk a gyereket a meleg autóban aludni, bármennyire is „jól alszik” és nem akarjuk felébreszteni azzal, hogy kivesszük. Inkább ébredjen fel, legyen picit hisztisebb, mint …, ki sem mondjuk. Szóval feltételezzük, hogy ezt már mindenki tudja, mégis évről-évre hallani olyan eseteket, hogy mentőt kellett hívni az autóban „felejtett” gyerekhez, sőt, haláleset is előfordul, Amerikában csak idén már 29 szomorú tragédiáról is tudnak – írja a goodhousekeeping.com.

Szóval a meleg elől valószínűleg mindenki menekül, leginkább otthon maradunk. Így tett az a kanadai anya is, aki úgy gondolta, hogy 30 fok felett inkább nem viszi ki a gyermekeit (1 és 3 évesek) sem az utcára, sem a játszótérre. Mi is ezt tennénk, mi is így szoktunk tenni. Nem is volt semmi gond ezzel, egészen addig, míg délután letette aludni őket.

A 3 éves gyereket nem bírta felébreszteni a sziesztájából. Az arca ki volt pirosodva, izzadt és teljesen ernyedt volt, nem reagált semmire. Az anya, Abma hívta a mentőket, akik szerencsére még időben érkeztek. A mentősök elmondása szerint a szobában időközben 50 fokra is felkúszott a hőmérséklet, és a kislány testhőmérséklete is elérte a 40 fokot. Ugyan nem volt közvetlen napfénynek kitéve, ezt a hőmérsékletet a 3 éves teste már nem bírta, hőgutát kapott. Valószínűleg perceken múlt, hogy nem szenvedett valamilyen maradandó károsodást.

A hőguta könnyedén okoz agy-, szív-, vese- és izomkárosodást. Minél később avatkoznak be, annál nagyobb lehet a baj, és nő a komplikációk veszélye is, végső esetben pedig akár halálhoz is vezethet.

A gyereknek a vércukorszintje is alacsony volt, így a mentősök glükóz oldatot adtak neki, és sírva, rémülten ébredt fel a kislány a 20 perces ébresztgetés után. Mivel a szobában nem járt a levegő, így gyakorlatilag olyan volt, mintha a forró kocsiban lett volna a kislány.

Egy oszcilláló ventilátorral könnyen lehet segíteni az ilyen helyzeten is, persze ne közvetlenül a gyerekre fújassuk a levegőt. A folyadék, só és cukorpótlásra is figyeljünk oda. Nagy melegben egy vizes pamut pelenka, vagy kis törölközővel megtörölhetjük az arcocskájukat, az sem baj, ha a hajuk vizes lesz. Ilyenkor napközben is lehet pancsolni, zuhanyozni – otthon is, nemcsak a strandon. Fokozottan figyeljünk tehát a gyerekekre, az idősekre és természetesen saját magunkra is!

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...