2016.03.09. 13:00:10 16741 383

Egészséges testsúly egy életre – a 80-20 szabály!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hallottál már a 80-20-szabályról? Még nem? Pedig, ha fogyókúrázol (ne tedd!) vagy igyekszel egészségesebben étkezni (tedd!), akkor ez az egyetlen dolog, amit jó lenne, ha be tudnál tartani. De mit jelent egészen pontosan ez a kifejezés, és hogyan kapcsolódik a diétákhoz, fogyókúrákhoz?

Egészséges táplálkozás, életmódváltás, fogyókúra, diéta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges táplálkozás, életmódváltás, fogyókúra, diéta

A 80-20 egy étrendszabály

Ha arra tippeltél, hogy az a bizonyos 80-20-szabály, arra utal, hogy az estek 80%-ában egészségesen kellene étkezni és 20%-nál megengedett a „csalás”, azaz a kicsit egészségtelenebb étel, a nasi, a kényeztetés, akkor jól gondoltad! Pontosan erről van szó! De mit jelent ez a szabály az életben? Ha, mondjuk, levetítjük a 80-20-szabályt a napi étkezésünkre, akkor az 1 étkezést jelenthet, amennyiben 5-ször eszünk. Ez nem is olyan rossz! Tehát simán bele kellene, hogy férjen az a napi egy adag sütemény mondjuk uzsonnára, vagy a kakaós csiga tízóraira, esetleg az a pohár bor este, ha egyébként a többi étkezés során sok zöldséget és gyümölcsöt (nyersen is), sovány húsokat (inkább párolva mint bő olajban kisütve), teljes kiőrlésű gabonatermékeket és kevés cukrot fogyasztunk.

Vigyázat, a mennyiségekre is figyelni kell, egy teljesen egészségtelen ebéd (rántott hús, sült krumpli) valószínűleg nem igazán kompenzálható a nap során…, de ha a következő napokban még jobban odafigyelsz, akkor helyre hozhatod a „mulasztást”. :)

Tehát, ha körülbelül tudod már, hogy milyen ételek számítanak egészségesnek, és melyek nem, illetve, hogy milyen étrendet szeretnél követni, akkor ehhez a szabályhoz akár egy egész életen keresztül tarthatod magad, és nem kell különböző drasztikus diétákba fognod. Ez a rendszer életmódváltást is jelent, főleg, ha sportos napokkal kötöd össze.

Valóban működik ez az alapelv?

Nos, ha alapvetően tisztában vagy az egészséges étkezés szabályaival, és azzal, hogy mi az, ami jót tesz neked és mi az, ami nem (nem gondolod azt, hogyha fehér kenyér helyett fehér zsemlét eszel az már diétás… - hallottunk ilyen elképesztő érvelést), akkor igen, ez a rendszer valóban működhet, és segíthet akár a plusz kilók leadásában is.

Szükséged van némi extra információra az egészséges étkezésről? Olvasd el a következő cikkeinket:

Azt javasoljuk, hogy ezzel a cikkel kezdd és nézd meg a hozzátartozó videót is:

Szigorú diéta helyett tudatosság!

Valóban túl jónak hangzik, hogy lényegében megehetsz, vagy megihatsz mindent, amit akarsz, de mértékkel. Viszont ha belegondolsz, ez egyáltalán nem olyan egyszerű. Főleg annak, aki eddig nem ismerte a határokat, mindent megivott és megevett, anélkül, hogy bármilyen tudatosság lett volna mögötte.

Egy amerikai kutatásban azonban 500 nő részvételével bebizonyították, hogy azok a nők, akik nem szigorú diétákhoz, hanem a fenti szabályhoz tartották magukat, azok karcsúbbak voltak, mint azok a nők, akik ugyanazt a diétás étrendet követték, és unalmas fogyókúrás ételeket ettek nap mint nap. Amikor megszorításokat alkalmazunk a testünk gyakorlatilag könyörögni fog a változásért, és szélsőséges zabálásokba torkolhat a fogyókúra. Ha belegondolsz igazából az jó dolog, hogy a legváltozatosabb ételeket kívánjuk meg, hiszen így jutunk hozzá a fontos vitaminokhoz és nyomelemekhez. Nem jó, ha valamit teljesen kizárunk.

Fogyókúra helyett életmódváltás a 80-20-szabállyal!

A kutatások szerint ráadásul a fogyókúra rossz hatással van a hormonokra, lelassítja az anyagcserét is, és így a végén még az is előfordulhat, hogy kevesebb kalóriát égetsz mint a diéta előtt, ráadásul éhesnek fogod érezni magad, a mi kihat a közérzetedre is. Amikor pedig nem bírod, vissza fogsz térni a régi étkezési szokásaidhoz, és bekövetkezik a jojó-effektus.

Egy megengedő, de összeségében egészséges étrenddel viszont éppen olyan hatást érhetsz el, amit szerettél volna, ráadásul az eredmények hosszú-hosszú ideig veled maradnak. Nemcsak karcsúbb leszel, de összességében jobban fogod érezni magad a bőrödben. Nem egy-egy nap vagy egy-egy étkezés számít, hanem a hosszabb időre levetített nagy átlag. Ha tehát engedélyeztél magadnak egy hedonista hétvégét, vagy vasárnapot, nincs azzal semmi gond, amennyiben az azt követő napokban visszatérsz a tudatos, egészséges táplálkozáshoz. Ha nem így teszel, akkor csak felfelé fognak mászni azok a bizonyos kilók, lefelé pedig semmi, maximum a nadrág, amit nem tudsz felvenni.

Forrás: fitnessmagazine.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...