2016.11.20. 08:38:12 14425 358

Édesen veszélyes csodafűszer – A tonkabab
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Míg az Egyesült Államokban tiltják élelmiszeripari alkalmazását, és kizárólag a parfümiparban hasznosítják, addig Európa legtöbb országában mostanra kikerült a tiltólistás fűszerek közül, és profi, illetve lelkes amatőr cukrászok dobják fel ezzel a különlegességgel amúgy is isteni desszertjeiket.

Tonkabab - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tonkabab

A tiltást egyébként a benne lévő kumarinnak köszönheti, mely bizonyos vegyületekkel reakcióba lépve veszélyes is lehet. Nagy mennyiségben fogyasztva májkárosodást, véralvadási zavarokat okozhat. Ám otthon mértékkel, az élelmiszeriparban szigorú ellenőrzésekkel adagolva (2 mg kumarin/1 kg élelmiszer) csupán a vaníliára, mandulára, szegfűszegre, ánizsra emlékeztető, erőteljes, ám isteni illatát, aromáját fogjuk érezni. Ha kipróbáltuk, és rájöttünk adagolására, nehezen tudjuk elképzelni majd nélküle desszertjeinket. Felhasználásának csupán képzeletünk és (borsos ára miatt) a pénztárcánk szabhat határt.

„Személyleírása”?

Ha azt halljuk, tonkabab, ráncos „bőrű”, nyurga, vagyis hosszúkás alakú, kívülről fekete magokat kell elképzelnünk.

Honnan is kerül hozzánk?

Dél-Amerikából (Francia Guyana, Venezuela, Brazília területeiről), illetve Nyugat-Afrikából, pontosabban Nigériából érkezik hozzánk, ezek legnagyobb exportőrei. Míg nálunk csupán aromás fűszernövényként ismerik, addig ezeken a területeken varázserőt is tulajdonítanak neki. Gyógyító erejéhez a vidék lakói szerint nem fér kétség, de vágyaink beteljesülésében is segíthet. Tenyerünkben szorongatva máris tettünk valamit azért, hogy álmaink valóra váljanak, ám ha markunkban ezzel még táncra is perdülünk, aztán elültetjük a magot, akkor tuti siker. Ahogy az elültetett mag életre kel, fejlődik, úgy valósulnak meg a mi álmaink is. Kevésbé varázslatos hatását Dél-Amerika bizonyos területein használják ki. A magot többször forrázzák, majd áztatják, különböző gyógynövényekkel vegyítik, majd az így elkészült teát immunerősítőként, depresszió ellen, de legfőképpen vágyfokozóként hörpölik.

De most akkor kell tartanunk tőle?

Ha biztos helyről szerezzük be a tonkababot, illetve a megengedett mennyiségben használjuk, nem lehet baj. A benne lévő kumarint eltávolítják, illetve kioldják, méghozzá a következő módon: mivel a kumarin vízben nem, csak alkoholban oldódik, így nagyjából 1 napra rumba áztatják. Az áztatás előtt, illetve után is szárítják. Míg az alkoholban pihen, a veszélyes anyag, néha a maghéj alatt kikristályosodva kioldódik belőle. Az végső szárítás után csomagolják, esetleg előtte darabolják, őrlik a magokat.

Mibe és hogyan kerülhet?

A szerecsendióhoz hasonlóan finomra reszelve kerülhet csokis, málnás finomságokba, kevert vagy kelt tésztákba, fagylaltokba, krémekbe, aprósüteményekbe, piskótába, kalácsba, madártejbe, vaníliasodóba, de a panna cotta is új értelmet nyer tonkababbal megfűszerezve. Diós, mandulás, mogyorós sütikhez, desszertekhez adagolva is megállja a helyét. Arra készüljünk, hogy erős, aromás fűszerről van szó, így tényleg kevés kell belőle. Használhatjuk vanília mellé, de akár helyett is.

Használat előtt mindenképpen tájékozódjunk adagolásával kapcsolatban, illetve kérjük ki szakember véleményét!

Forrás: mindmegette.hu, divany.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.