2015.06.30. 12:00:00 10750 229

Édes és sós – bizarr, de verhetetlen kombináció!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt tudjuk, hogy egy csipet sóval adják ki a desszertek leginkább az édes ízt. A palacsinta tésztába is kötelező az az egy csipet só, de az ecetes salátákhoz is mindig hozzáadjuk azt az egy kanál cukrot. Ergo a sós és az édes jól elfér egymás mellett. De mi van, ha nem csak egy csipetnyiről van szó?

Sós brownie - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sós brownie

Az egyik legismertebb sós édesség talán a sós karamella. Ha még nem kóstoltad, és bírod a karamella ízét valamint ragacsosságát, akkor ígérd meg, hogy nem hagyod ki ezt a kombinációt, ha lesz lehetőséged rá. Ugyanígy kell tenned a sajttal és a lekvárral. Nemcsak a rántott camembert-re gondolunk! Készítsd el a reggeli vajas-lekváros pirítósodat, és tegyél rá egy vékony szelet sajtot. Bármilyet! Isteni lesz!

Az egyik legkellemesebb ízélményem is a sajt és lekvár kombinációjából jött: friss croissant kettévágva, vastagon megkenve Philadelphia krémsajttal és erdei gyümölcsös lekvárral. De ugyanez sós vajjal is finom! Mennyei reggeli volt a tejes kávé mellé. Ismét bátorítanálak, hogy próbáld ki. Van két bizarr szokásom is: 1. A krumplis tésztát cukorral eszem :) 2. A McDonalds'-ban imádom együtt fogyasztani a sült krumplit a csokis fagyival. Ez van. :) Ezeket talán ne próbáld ki... Nem úgy a következő édes-sós desszerteket! Receptek Martha Stewart után szabadon.

Csokis sütemény pereccel

Hozzávalók

  • 2 evőkanál vaj
  • 3 bögre összetört étcsoki
  • 1 konzerv sűrített tej
  • Egy csipet só
  • 2 és fél csésze perec, nagyjából feldarabolva

Elkészítés

Tegyük a vajat, a csokit, a sűrített tejet és a sót egy hőálló tálba, majd helyezzük vízgőz fölé. Kevergessük, míg a csokoládé megolvad, de ne forrósítsuk fel, csak melegítsük.

Vegyük le a tűzről, majd keverjünk bele két csésze perecet. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy tálba a keveréket, majd osszuk el a tetején a maradék perecet. Tegyük minimum két órára a hűtőbe, majd vágjuk apró kockákra.

Süti chips-szel

Hozzávalók

  • 200 g vaj
  • ¾ csésze barna cukor
  • ¾ csésze kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2 tojás
  • 2 és negyed csésze liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ¾ teáskanál durva só
  • 4 csésze durvára tört sós burgonyachips
  • 1 csésze pekándió (vagy mogyoró)

Elkészítés

A vajat és a cukrot összekeverjük a robotgéppel, hozzáadjuk a vanília aromát és a tojást, majd tovább keverjük, amíg nem áll össze masszává.

Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, majd tovább keverjük. Végül hozzáadunk két csészényi chipset és a magvakat.

A tésztából közepes méretű golyókat gyúrunk, kissé lelapítjuk az alját és beleforgatjuk a maradék chips-be. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. A labdákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és addig sütjük, amíg aranybarna színűek nem lesznek. (kb.18 perc)

Forrás: Receptek: marthastewart.com Szöveg: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.