2020.01.20. 17:40:38 28702 409

Ebédötletek 7 napra - gazdaságos és gyors ételekből
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyors, egészséges és olcsó heti menü - Lehetséges? Persze, hogy lehetséges! A lényeg, hogy tervezd meg, szerezd be, aztán főzd is meg. :) Egy-két trükköt sem árt bevetni, és a maradékot is okosan fel kell használni. Ha nem egy, hanem rögtön két hétre tervezel, akkor lényegesen kevesebb energiádba fog kerülni - itt az első heti ötleteket láthatod!

Főzőcske - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Főzőcske

Kezdjük rögtön egy hasznos és proaktív ;) tippel: Van, hogy csak azért nem veszel meg egy fej káposztát, mert nem fogy el egyszerre, heti több alkalommal pedig nem akartok fogyasztani az ugyan puffasztó, de egészséges zöldségből? Akkor gondolkozz jó előre, és fagyaszd le a megpárolt káposztát, majd használd fel egy-két hét múlva másfajta ételhez (vagy akár ugyanahhoz...). A heti-két heti (vagy akár havi!) menü tervezés megkönnyíti a vásárlást, és segítségével elkerülheted a pazarlást. Úgy étkezhetsz változatosan, hogy nem kell vagyonokat költened rá!

A szempontok, amiket a következő menü összeállításakor szem előtt tartottunk:

  • szeresse a család apraja-nagyja
  • gyorsan elkészíthető legyen
  • az alapanyagok legyen elérhetőek az adott szezonban (a cikk januárban íródott, így téliesebb ételeket találsz a listában)
  • jó esetben készülhessen belőle egy nagy adag, amiből le is lehet fagyasztani (a gyerekek kedvenceiből különösen érdemes menteni 1-1 adagot)

Ebédötletek egy teljes hétre

Hétfő: Chilis bab

A kicsiknek chili nélkül és rizzsel készül, a felnőtteknek jó csípősen, friss kenyérrel - ahogy illik. ;)

Egy klassz chili recept olvasható itt>> Annyi a különbség, hogy a gyerekek miatt a csípőset mi csak a végén adjuk hozzá, miután ketté mertük az ételt.

A chilis bab jól fagyasztható, így az sem baj, ha egy jó nagy adagot főzöl, aztán lefagyasztod.

Proaktív extra tipp: Fagyaszd le magát, a darált húsos alapot - készülj rögtön 1 kg darált hússal, majd felezd el, amint megpárolódott -, és később használd fel a például bolognaihoz.

Kedd: Spenót tükörtojással, főtt krumplival

Ha valaki nem szereti a spenótot, egy gyors borsófőzelék is szuper tükörtojással.

Ha nem vagy olyan főzelékes, készíts lecsós csirkemájat főtt krumplival. A májban is rengeteg vas van.

Szerda: Zöldségleves grízgaluskával, Bolognai spagetti sajttal

A tésztás napokon készüljön valamilyen zöldségleves, vagy kínálj hozzá salátát, hogy meglegyen a rostbevitel. A levesből, ha nagyobb adag készül a következő napokon is szuper lesz. Vágd a zöldségeket kicsire, hogy hamar megfőjön, használhatsz szeletelőt is.

Ha fagyasztottál, felhasználhatsz kész darált húsos alapot is hozzá - lásd a hétfői tipp.

Csütörtök: Bacalhau a Bras (tőkehal tojással, ne ijedj meg, nagyon egyszerű!) olívaolajos-citromos jégsalátával

Ez egy kicsit extrább étel, hagyhatod szombatra is..., de legalább heti egyszer, néha inkább kétszer, jó lenne, ha hal is szerepelne a menüben. Ez egy kifejezetten laktató étel, mivel burgonya és tojás is van benne, így kiadós lesz. Zöld salátát is kínálj hozzá, hogy megkönnyítsd az emésztését.

A receptet itt találod>>

Péntek: Fokhagyma krémleves - Tépett csirkés (pulled chicken) szendvics sok zöldséggel

Pulled chicken, tépett csirkés szendvicsPulled chicken, tépett csirkés szendvics

Ha van fagyasztott húsléd, azt ne felejtsd el előkapni a fokhagyma krémleveshez.

A tépett csirkéhez itt találsz recepteket

Szombat: Brokkoli főzelék sült csirkével

A pénteki sült csirkéből kiváló feltét lehet ehhez, és attól sem kell félni, hogy kiszáradt-e vagy sem, hiszen a brokkoli főzelékkel mindenképpen „lecsúszik“. :)

Proaktív extra tipp: A vasárnapi húslevest már szombaton meg lehet főzni, jobban el fog fogyni, ha szombaton és vasárnap is eszik belőle az egész család. A mi tapasztalataink szerint hétköznap esténként kevésbé „megy“ a húsleves... Fagyassz is le a levéből, kb. fél-egy literes adagokat, hogy krémlevesekhez előkaphasd.

Vasárnap: Húsleves, Mézes-mustáros sült tarja, lecsós gerslivel, salátával

Na jó, vasárnapra nem éppen gyors ételt terveztünk, hiszen a legtöbben ilyenkor azért megadják a módját, de természetesen erre a napra is lehet valami egyszerűbb ételt kitalálni. De már azzal is időt spórolsz, ha csak egyfélét főzöl... Ebben az ételben az is jó, hogy tulajdonképpen csak be kell tenni a sütőbe, meg odakészíteni a gázra, aztán szépen „megsütik és megfőzik magukat“. :) Amíg arra vársz, hogy elkészüljenek, egy csomó mindent tudsz csinálni.

Péntekről biztosan maradt még saláta a tépett szendvics hozzávalóiból, így abból kutyulhatsz egy jó kis salátát a hús mellé. A vasárnapi húslevest se hagyjátok ki, tele van ásványi anyagokkal. Ha már előző nap megfőtt, amikor is csak egy egyszerű brokkoli főzelék készült, akkor pedig tényleg nyert ügyed van!

A menütervezés előnyei

Mivel gondosan eltervezel mindent, ezért bevásárolni sem kell olyan gyakran menni, ezzel pedig szintén időt valamint pénzt spórolhatsz meg. Hiszen tudjuk, hogy nincs olyan, hogy „Csak egy darab sajtért befutok a boltba.“, rögtön kerül mellé a kosárba még ez meg az... Ha viszont ragaszkodsz a heti vagy két heti bevásárláshoz, a köztes időben elég pékségnél vagy zöldségesnél megállni - a tematikus kis boltokban lényegesen kevesebbet fogsz költeni, hiszen nem csábulsz el más irányba.

Változatosabb ételekkel lepheted meg a családot, hiszen a terv azt is lehetővé teszi, hogy lásd mi az amit gyakran, mi az ami ritkábban kerül az asztalra. Ha több szempontot figyelembe véve előre átgondolod, egészségesebb is lesz a heti menü.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...