2023.11.16. 12:15:00 5600 241

DIY vízkőoldás a vegyszermentes csillogásért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A (kemény) vízből kicsapódó ásványi anyagok csúnya lerakódásokat képeznek a felületeket. ezek nagyrészt a fürdőszobai vizes blokkokra jellemzők, de az üvegpoharak is képesek “vízcseppes módon” megszáradni a mosogatás során, amit csak bősz törölgetés árán lehet orvosolni.

Csillogó csaptelep - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csillogó csaptelep

Én kimondottan érzékeny vagyok a vegyszeres takarító- és tisztítószerek szagára. A hideg zsíroldó szagától egyenesen hányingerem van, a többitől pedig csak a fejem fájdul meg. Így, ha nem tartanám fontosnak a természetvédelmet, akkor is környezetkímélő, természetes anyagokkal takarítanék szívesen.
Örök ellenségeim a penész és a vízkő is házilag kutyult vagy természetes alapanyagokból készült szereknek hála tűnnek el a fürdőszobánkból, és a napi szinten használt vízforralónkból.

Házi, természetes megoldások vízkő ellen

Bizony nem fogom feltalálni a spanyolviaszt, hanem olyan régi és praktikus segítőtársainkat szedem egy csokorba, amelyekről hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a háztartási tisztítószerek megvásárlása során. Tehát ecetet, háztartási szódabikarbónát és citromsavat mindig tartsunk otthon!

Vízkőoldáshoz egyesek egyszerűen citrom frissen facsart levét vagy paradicsomszeleteket használnak, amiknél természetesebb megoldást biztosan nem találnánk, de arra nagyon kell vigyázni, hogy az ezekben található savak ne marhassák meg a kezelendő felületeket!

Én még mindig a citromsavra esküszöm a konyhai berendezések és felületek vízkőoldásánál, míg a fürdőszobai lerakódásokat már bátrabban kezelem ecetből és szódabikarbónából készített pép segítségével. (Sok helyről hallottam, hogy kólával is eredményeket lehet elérni vízkőtelenítés során, de bevallom, ezt a módszert valamiért nem próbáltam még mindig ki. Talán mert ezt sem tartom a legtermészetesebb megoldásnak.)
A nálam gyakorlottabb háziasszonyok szórófejes adagolókban készítik el keverékeiket, amiben némi vízzel hígítják fel a citromsavat vagy az esetleg sóval felturbózott ecetet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...