2019.11.12. 15:16:31 14091 420

Dióügyi praktikák – pucold, tárold okosan
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szerencsés, akinek diófa áll a kertjében, hiszen rendkívül vitamin és ásványi anyag dús, ráadásul nagyon finom dolgokat készíthetünk belőle. Kidobni éppen ezért kár lenne, hát nézzük, mit tehetünk a dióval, hogy sokáig finom legyen.

Dió és dióbél - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dió és dióbél

Szedés

Igyekezzünk a lehullást követően hamar, száraz időben szedni és minél hamarabb megpucolni a diót. Ez azért fontos, mert ha vizesen szedjük össze és nedvesen áll, hamar tönkremegy, dohosodni kezd a dióbél és onnan már nincsen vissza út. Az érett diók lehullására rásegíthetünk a régi módszerrel – az erősebb ágakat alaposan rázzuk meg, vagy ütögessük meg. Mint általában a gyümölcsök, a dió sem egyszerre érik be, ezért érdemes hétvégente megismételni a műveletet. Idén sajnos a nyugati dióburok fúró légy sok térségben tönkretette a diót. Ez a kártevő a dióburok alatt érleli lárváit, így a burok elfeketedik, csonthéja foltos lesz, a termés tönkremegy. Vegyszeres védekezés lehetséges, de ezt időben kell kezdeni és többször ismételni, jövőre bizony érdemes lesz erre készülni. Azonban akkor sincs minden veszve, ha utolérte a légy a termésünket, csak türelmesebbnek kell lennünk és sajnos kevesebb lesz a hasznos termés. Fertőzöttségtől függően elképzelhető, hogy 10-ből csak 3-5 dióbél lesz használható, ráadásul ezt csak akkor tudjuk meg, mikor lepucoltuk róla a héját.

Tárolás

A hibátlan darabokat érdemes csonthéjasan tárolni, hiszen így a kártevők nehezebben jutnak hozzá, ám ilyenkor is figyelmesnek kell lennünk. Jól szellőző vászonzsákokban felfüggesztve tárolhatjuk legbiztonságosabban, így a rágcsálók sem érzik meghívva magukat vacsorára és a rohadás sem fenyegeti a csemegét.

Természetesen megtörve is elrakhatjuk vászonzsákban, szintén ügyelve arra, hogy szellős, száraz, hűvösebb helyen akasszuk fel a zsákocskákat. Még biztosabb módszer a megkeseredés elkerülésére, ha zacskókba porciózva lefagyasztjuk és csak felhasználást megelőzően vesszük ki a jégről.

Azonban bármelyik módszerre essen a választásunk, előtte szárítsuk ki a dióbelet alaposan. Ezt megtehetjük tálcán újságpapírra terítve, száraz, melegebb helyen, de le is rövidíthetjük a kiszáradás időszakát, ha kb. 50 Celsius fokon 3-4x 20 percre, tepsiben elegyengetve melegítjük.

Ne darálj előre!

Általánosan igaz, hogy a romlás, dohosodás annál gyorsabban következik be, minél nagyobb felület érintkezik levegővel. Ezért nem érdemes darálni hosszabb tárolás esetén. Mindig a felhasználás előtt daráljuk le a diót és mindig csak annyit, amit előre kimértünk a receptnek megfelelően!

Ehet-e a kutya diót?

Akinek kutyás kertje van, minden egyes növénynél felmerül a kérdés, hogy biztonságos–e, ha a négylábú kedvenc megeszi. A dió épp úgy egészséges a kedvencünknek, mint nekünk, a probléma inkább abból adódik, hogy az oktalan jószág önállósítja a termés feldolgozását és héjastól falja fel azt. Ebből adódhat probléma, a csonthéj éles szélei felsérthetik a belét. Vigyázzunk, hogy még előtte szedjük fel a lehullottakat és a rosszat is gereblyézzük el a kutyus területéről.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában