2019.05.23. 08:34:35 10483 328

Cukor helyett: kis cukor körkép - természetesen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Cukorbetegség, súlyfelesleg, átállás egy egészségesebb életmódra...? Bármi motiváljon is, a cukor elhagyás az étrendből nehéz lépés. Az édes ízről azonban nem kell lemondanod, egészségesebb édességfogyasztásra ma már számos alternatívát találhatsz!

Cukor az ajkakon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cukor az ajkakon

Van egy jó okod…

A kristálycukor (glükóz) magas mennyiségben sok-sok problémát okoz a teljes tápcsatornánkban és ennek hozományaként a szervezetünk más részein is. Kezdődik a probléma már a szájüregben; fogszuvasodással, gyulladásokkal. De jobban tenyésznek a bakteriális és a gombafertőzések is. A hosszútávú magas vércukorszint pedig az erek és szövetek károsodását okozza. Így mindenkinek van legalább egy jó oka arra, hogy a cukor bevitelt amennyire lehet, mérsékelje.

A cukrot lehet pótolni, természetesen…

Xilit

A xylitol, nyírfacukor néven is népszerűvé vált cukorhelyettesítő. Egy olyan természetes édesítőszer, amely kifejezetten alacsony energiatartalommal rendelkezik, és nagyon alacsony a glikémiás indexe -tehát a felszívódási sebessége. Ezáltal pedig alacsony a vércukorszint emelő hatása is. Használata igen egyszerű, ételeidben éppen olyan arányban kell alkalmaznod a kívánt íz eléréséhez, mintha cukrot használnál.

Eritrit

Szintén természetes úton készül, a cukor alkohollá erjesztése folyamán jön létre. Ízre és állagra is nagyon hasonló a kristálycukorhoz, azonban elhanyagolhatóan alacsony energiatartalma miatt nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést. Ez teszi jóval egészségesebbé a sima cukornál.

Stevia

A stevia egy növény, melynek különböző feldolgozott állapotait is megtalálhatjuk a boltok polcain. Por, szirup és tabletta mind alkalmas lehet a cukorpótlásra, attól függően, hogy éppen mit készítünk. Alacsony glikémiás indexéért szeretjük, melyet fentebb már említettünk.

Kókuszcukor

Kókuszvirág nektárjának kifőzésével állítják elő. Évezredek óta ismert és fogyasztott cukorféle, népszerűsége töretlen, ám nem egyértelműen bizonyított, hogy alacsonyabb glikémiás indexel rendelkezne, mint a tizedannyiért vásárolható kristálycukor.

Méz

A méz valóban egészségesebb a hagyományos cukornál, de cukorbetegségben, paleolit diétában és fogyókúrában nem kaphat szerepet. Egészséges mivolta ugyanis nem a glükóz tartalmában keresendő, hanem abban, hogy rengeteg nyomelemet és vitamint tartalmaz, ezáltal segíti számos területen az szervezetünket a helyes működésben.

Inulin

Olyan növényi származék, mely cukor helyettesítésre alkalmas, azonban emberi szervezet számára emészthetetlen. Magas rosttartalmának köszönhetően a bél hasznos baktériumainak szaporodására jó hatással van, segíti az emésztést. Mellékhatásaként puffadás jelentkezhet, így az erre hajlamosaknak más megoldás után érdemes nézniük. Természetesen vannak mesterséges cukorpótlók is, azonban mielőtt döntenénk érdemes belemélyedni a témába. Mennyiségi és minőségi használatuk is eltérhet egymástól és főleg különbözik a hagyományos cukorétól. Azt se felejtsük el, hogy a cukrot nem csak pótolni, de számos alkalommal kihagyni is érdemes! A nagymama porcukorral vastagon szórt lekváros fánkja helyett remek cukormentes alternatívákat találunk az interneten. Ízben nem, de egészségkárosítás tekintetében jócskán elmaradnak klasszikus társaik mellett!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...