2019.09.21. 16:33:41 9168 259

Csendben az egészség? Minden, amit a zajszennyezésről tudni érdemes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Évek óta aggódunk a vízben és a levegőben lévő mérgező anyagok miatt, és nagyon kevés alkalommal foglalkozunk a zajhatás káros mellékhatásaival, pedig emberek tízezrei szenvednek végette egészségügyi problémáktól.

Zenehallgatás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zenehallgatás

Zajszennyezésként aposztrofálnak minden olyan zavaró vagy nem kívánt hangot, amely zavarja a napi tevékenységünket vagy pedig egyenesen csökkenti az életminőségünket. Mivel mindegyikünket más és más hangok vesznek körül, és egyéntől függ az is, hogy mi hat ránk zavarólag, ezért a meghatározáskor adott hang egyénre gyakorolt hatása a mérvadó.

A mindennapi életünkbe beszűrődő számos hang döntő többsége nem káros, azonban a zavaróbb hangok befolyásolhatják az egészségügyi állapotunkat. Nemcsak halláscsökkenést, fokozott vérnyomást, alvászavart és szívbetegségeket is okozhatnak. Ezek az egészségügyi problémák azért jöhetnek létre, mert a láthatatlan szennyező anyag befolyásolja a légzést és az agyhullámokat, ezzel ellentétben a csend feltölt és megnyugtat. A decibel (dB) a hang intenzitását méri. Hosszú távon 85 dB már veszélyes, rövidtávon pedig 120 dB okozhat károkat. Viszonyításképpen fülünkbe suttogáskor 30 dB, míg a vonat közeledésekor 100 dB hanghatás ér minket.

Csökkentsük a káros zajnak való kitettséget!

  1. Növeljük a ház szigetelését! A rosszul záródó nyílászárók kicserélése is sokat jelenthet. A puha szőnyegek és a drapériák tompítják a hangot.
  2. Használjunk csendesebb gépeket! Egyre több terméket terveznek már úgy, hogy az működés közben minél halkabb legyen.
  3. Ismerjük el, ha zajszennyezés ér minket!

…és próbáljuk meg elhárítani azt. Léteznek olyan alkalmazások, amelyek kalibrálás után elegendő pontossággal határozzák meg a zajforrás dB-szintjét.

Forrás: goodhousekeeping.com/health/wellness/a28322177/what-is-noise-pollution/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...