2024.07.05. 12:34:12 3587 118

Büdös. Káros. Ultraciki. Ne szívd (meg)! - Elrettentő tények a dohányzásról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Noha a legfrissebb felmérések szerint a dohányzók száma az elmúlt években csökkenést mutatott, továbbra is a megelőzhető halálokok listájának élén szerepel. A WHO 2024-es becslése szerint: világszerte 1, 25 milliárd aktív felnőtt dohányos van. Ez arra enged következtetni, hogy nagyjából minden ötödik felnőtt él ezzel a káros szenvedéllyel. Szerencsére van megoldás.

Mentőöv a leszokáshoz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mentőöv a leszokáshoz

2022 óta globális szinten mérséklődni látszik a dohányzás szokásával élők aránya, és a csökkentés folyamatában 150 ország sikeres intézkedéseket tett. Brazília és Hollandia például bevezette a dohányzás-ellenőrzési intézkedését, melynek következtében 2010 óta 35 százalékban esett vissza ez a függőség. A jelenlegi állás szerint a délkelet-ázsiai régióban, a maga több mint 26 százalékával, a legmagasabb a dohányzó lakosság aránya, ám az előrejelzések szerint Európában, 2030-ra jelentősen növekedhet a dohányzók száma. Ez utóbbi esetében például fény derült arra is, hogy az európai nők körében a dohányzás aránya szinte duplája a globális átlagnak, és a leszokás mértéke is a legelenyészőbbnek bizonyul.

Hagyományos és újszerű - Van különbség?

A hagyományos cigaretták mellé nemrégiben felzárkózott egy újszerű alternatíva, a „vaping”, vagyis az elektromos cigaretták és liquidek. Ezek leginkább a fiatal felnőttek és a tinédzserek körében váltak népszerűvé. A nikotinnal átitatott párologtató termékek, amennyiben rendszeresen és hosszú távon élnek a használatukkal, ugyanolyan káros hatással lehetnek a szív- és érrendszer egészségére, mint a tradicionális cigarettázás. Mindannak ellenére, hogy sokan biztonságosabb megoldásnak tartják ezt az innovatív módot, számos súlyos egészségügyi kockázattal járhat (pl. tüdőkárosodást is előidézhet).

A NIDA nemzetközi drogmegelőző intézet szerint: azon tinédzserek (30 százaléka), akik e-cigarettát használnak, nagyobb eséllyel kezdenek bele a hagyományos dohányzásba egy fél év alatt, mint a nem dohányzó társaik (8 százalék). Azok a fiatalok, akik már használtak valamilyen vaping terméket, nagyobb valószínűséggel próbálják ki a hagyományos cigarettát is - erősíti meg a NIDA jelentését a Truth Initiative nonprofit dohányzás-ellenőrző szervezet. Egy 2020-as kutatás rámutat arra, hogy a dohányzó középiskolások több mint 70 százaléka mindemellett még vape készülékeket is használ.

Ejtsünk pár szót a passzív dohányzásról is

A csupán hébe-hóba dohányzás is káros lehet, ugyanis a CDC nemzeti közegészségügyi ügynökség több mint 41 ezer halálesetet jegyez a passzív dohányzás számlájára. Melyet tovább erősít az a kimutatás (US Surgeon General), mely szerint az 1964 és 2014 intervallumban nem kevesebb, mint 2 és fél millió haláleset történt a passzív dohányzás miatt. Ez a szenvedély a nemdohányzókra is hatással van, különösen a 18 hónaposnál fiatalabb gyerekekre, akik esetében felső légúti fertőzéshez vezethet a dohányfüstnek való kitettség. Az Amerikai Tüdőszövetség (American Lung Assotiation) kijelenti, hogy a passzív dohányzás évente 430 hirtelen csecsemőhalál szindrómát, vagyis SIDS-t, okoz (!) Nem beszélve arról, hogy a passzív dohányzók esetében akár 30 százalékkal is nagyobb lehet a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Érdemes leszokni

A Semmelweis Egyetem felhívása, akár mottóvá is érhet a nemdohányzás-támogatók és leszokni vágyók körében, mely szerint: Büdös. Káros. Ultraciki. Ne szívd (meg)!

Szerencsére ma már senkinek sem kell egyedül végigküzdenie magát a leszokás folyamatán, hiszen számos támogatási lehetőség áll a rendelkezésre. Amikor az egészségromboló szokás abbamarad, szinte azonnali javulást tapasztalható - állítja az NHS egészségügyi szolgálat. Természetesen ennél a megküzdési pontnál is elengedhetetlen lesz az akaraterő éberen tartása. Javasolják a különféle leszokásban segítséget nyújtó eszközök és módszerek beiktatását, melyek mérséklik a nikotin utáni sóvárgást.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...