2016.08.14. 11:40:17 13099 331

Bubis vagy nem bubis? Ez itt a kérdés! – „Savas” vagy mentes víz a jobb?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van, aki a szénsav nélküli vizet részesíti előnyben, merthogy a „bubis” „csíp” (főleg hidegen), meg puffad is tőle az ember. Más el sem tudná képzelni a szomjoltóját buborékok nélkül, mert ha az nincs benne, akkor a víz olyan „üres”. Hát, ízlések és pofonok különbözőek. De miért jó nekünk az egyik, és miért a másik?

Víz poharakban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Víz poharakban

Víz, ami kiment a divatból

Valóban, mintha manapság kicsit megfeledkeztünk volna a szénsavas ásványvízről, és sokkal inkább a mentes változat felé húznánk. Sokszor nem is az egészségünk, sokkal inkább a divat miatt. Pedig a szénsavas vizeknek is megvan az előnye.

Akiknek tényleg veszélyes

Persze, vannak, akiknek a gyomra valóban érzékenyebb erre a finom nedűre. Ők felpuffadnak tőle, megfájdul a hasuk, egyáltalán nem kellemes teltségérzetet tapasztalhatnak. Akár nekik, akár másnak is fontos szabály, hogy a „bubis” vizet inkább kortyolgatva fogyasszák, minthogy egy húzásra megigyák. Ez talán segíthet. Óvatosságra intenénk a sok ásványvíz fogyasztásával kapcsolatban a sportolókat, illetve a fizikai munkát végzőket és a túl sok gyomorsavval küzdőket.

Amiért nem érdemes lemondani a bubikról

Az apró buborékok egyáltalán nem hatnak olyan rosszul a szervezetünkre, mint ahogy azt gondoljuk.

-felpezsdíti a gyomor és a száj nyálkahártyáját

-ha kis mértékben is, de fertőtlenít

-segíti a belek munkáját, hiszen ösztönzi az emésztőnedvek termelődését

-élénkíti a gyomor mozgását

-tisztítja az ízlelőbimbókat a szájban

-serkenti a nyáltermelést

-csökkenti az éhségérzetet, ezáltal segíti a fogyást

-támogatja testednek az ásványi anyagok felvételét

-kimossa a húgyútból azokat a baktériumokat, amelyek gyulladást okozhatnak

Ha félnél az elsavasodástól…

… ne tedd! A szénsavas ásványvíz fogyasztása ezt nem befolyásolja.

És még a konyhában is tud

Lehet szószok, mártások alapanyaga, de palacsintatésztába is kerülhet szénsavas ásványvíz.

Jó hír, hogy a „savas” víz tovább eláll, így a vele készült frissítők, limonádék, fröccsök tovább nyújtanak számunkra üdítő perceket.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?