2015.04.08. 14:37:27 11712 284

Boszorkányosan szép vidék: Skócia
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Varázslatos tájakban nem lesz hiány, ha Skóciába utazol. Az idelátogatók gyakorlatilag egyöntetű véleménye, hogy misztikus hely, ahol szinte minden percben koboldok, elrabolt kisasszonyok és lovagok megjelenését várjuk. A történelem mélyen beleivódott a skót városokba és tájakba is, így az egyedülálló hangulat garantált.

Urquhart kastély, Loch Ness közelében - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Urquhart kastély, Loch Ness közelében

Az őszinte utikritika.hu írásaiból mindig sokat tanulunk. Most megtudhatod, hogy milyen Skócia valójában. Szép, zöld mondavilág, vagy véres és sötét, esőtől áztatott vidék? Az igazság valahol a kettő között van, de mindenképpen mesebeli, mondhatni varázslatos hely! És nem csak a skót viszkitől bódult állapotban. :)

12 dolog, ami tetszeni fog Skóciában

 1. A táj egyedisége, titokzatossága, mondavilágos hangulata, a levegő frissessége, a nyers vidék ártatlan bája, hihetetlen, mágikus zöld színek, végtelennek tűnő szabad terek, magasföldek, méltóságteljes parti sziklák.
 2. Nagyon aranyosak, barátságosak a vidéki skótok.
 3. A viszkit szeretők jól járnak.
 4. Legendákkal teli kastélyok, romok, megbabonázó történelmi háttér.
 5. Tisztaság, nyugalom, tökéletes közbiztonság, korrekt infrastruktúra a városok közötti viszonylatokban (vasút, busz).
 6. A skót duda hangvilága, egy igazi vidéki pub belső hangulata.
 7. Edinburgh meglepően szuper (óh, a kastély), a nyugati part és St Andrews úgyszintén.
 8. Kosztümös filmek jelenetei idéződnek meg fantáziánkban.
 9. A ködjei és esői dacára, sőt azokkal együtt is fantasztikus.
 10. Komppal átmenni Iona szigetére, a nyugati partnál.
 11. Elautózni Kelso-ból nyugati irányba Peebles-ig (kb. 80 km).
 12. A Culzean kastély.

10 dolog, ami nem tetszett

 1. Autóbérlésnél az első nap a jobboldali kormányzáshoz való hozzászokás stressze, keskeny vidéki közutak.
 2. A mogorva, rideg, hűvös, szeszélyes, kiszámíthatatlan időjárás, az eső, a sűrűn szitáló eső alkalmasint keresztbe tehet a programnak, sártaposás.
 3. A birkagyomorba töltött birkabelsőségek, a skótok közkedvelt haggis étele sokunknak nem jön be, bezzeg a shortbreadet (porhanyós kekszféle) imádjuk, finom teába mártogatva. A skót konyha nem fogyókúrás jellegű.
 4. A történelmi múlt sok véres, erőszakos, kíméletlen, emlékként is ijesztő sztorija.
 5. A Loch Ness-i szörnyet magyarul (vazze dugd mán ki a buksid!) próbáltuk előcsalogatni, oszt úgy se ment.
 6. A skót akcentust megérteni veretes kihívás.
 7. Nyáron (május végétől szeptember közepéig) a midge nevű apró szúnyogok agresszív hadoszlopai, főleg a nyugati parton.
 8. A szállodák túl drágák, Skócia körülményes desztináció a nagyon takarékos turistának, a szétszórtan megtalálható, érdemleges látnivalókhoz az eljutás költséges lehet, nagyon korán zárnak a boltok.
 9. Autó nélkül busszal, vonattal nem lehet igazán jól felfedezni a természeti szépségeket, apró településeket, talán éppen a legszebb helyeket, A pontról B-re eljutni időigényes a kacskaringós utak miatt.
 10. Fel van adva a nehéz lecke, hogy valójában melyik hónapban is a legérdemesebb odautazni.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton; a Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút palóc vendégség követi majd vasárnap.

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?