2021.01.25. 14:38:43 8102 213

Biológiai lábnyomunk és a tejfogyasztás: Ezért jobb a növényi!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tej esetében különösen nagy a választék a polcokon, miután megjelentek a növényekből készült termékek. A környezettudatos döntések azonban nem mindig a leggazdaságosabbak a kiadásaink tekintetében. Mégis érdemesebb lenne a növényi tejet preferálnunk az állati helyett?

Kókusztej - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kókusztej

Növényi tejet nem csak az fogyaszthat, akinek intoleranciája van a laktózra vagy a tejfehérjére. A magas költségekből le lehet faragni, ha otthon készítjük el kedvenc növényi tejünket tejkészítő géppel – vagy anélkül! De miért is lenne jó visszaszorítani a kecske és főként a tehéntej fogyasztását?

Minden rendelkezésre álló tanulmány kategorikusan rámutat arra, hogy bármelyik növényi tejet is nézzük, kisebb üvegházhatással jár az előállítása, valamint a föld- és a vízfelhasználása is kedvezőbb, mint a rendes tejé.

Állati tej szemben a növényi tejjel – számszakilag vizsgálva:

  • Egyes becslések szerint a tejtermékek előállítása háromszor nagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményeznek, mint a növényi tejből készülők.
  • A tejüzemek általában kilencszer több földterületet igényelnek egy átlagos növényi alternatívánál. 1 liter tehéntej 8,9 m2 területet igényel, míg pl. a mandula csupán 0,5 m2-t.
  • A számítások szerint minden liter tehéntej előállításához 628 liter (!) vizet használnak fel, szemben például a legvízigényesebb növényi tejjel, a mandulatejjel, aminek literjéhez úgy 371 liter víz szükséges. (1 l szójatejhez pedig csupán 28 liter vizet használnak el.)

Növényi tej pro és kontra

A környezetvédelmi hatások azonban nem ilyen egyszerűek a növényi tejek esetében sem: A vízhiányos területeken történő növénytermesztés, a méhek magas mortalitása, a monokultúra és a természetes élőhelyek visszaszorulása is kérdéseket vet fel egyes alapanyagként használt növények vonatkozásában. A kutatók szerint a legaggályosabb a rizstej lehet, mivel ennek a tejnek különösen nagy a biológiai lábnyoma a többi növényi alapú opcióhoz képest, sőt a rizsültetvényeken metánt termelő baktériumok fejlődhetnek ki.

Ellenben a hüvelyesek remek nitrogénmegkötő képességgel rendelkeznek és vízhatékonyak; a fák kisebb földterületet igényelnek, elnyelik a szén-dioxidot ráadásul életük végén hasznos biomasszát adnak. A környezetvédők azt kérik, hogy a növényi tejek fogyasztói se tegyék le a voksukat egyetlen termék mellett, hiszen a túlzott piaci kereslet révén még a leginkább környezetbarát lehetőség sem lesz hosszútávon tartható.

Forrás: inverse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...