2015.09.13. 11:03:16 9893 325

Bevásárlás, tudatosan – Hogy ne a szemétben végezze
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legyen nagy, vagy kisebb méretű, illetve mértékű a bevásárlás, általában nem csak a pénztárcánkat terheli meg a procedúra. Igen, mi is jócskán elfáradunk benne, de az azért kipihenhető. Ám a nem megfelelő rákészülés miatt nem egyszer a szemetesünknek is okozhatunk némi „hasfájást”.

Bevásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bevásárlás

Bevásárolni a világ legegyszerűbb dolga, gondoltuk naivan, kezdő háziasszonyként. Aztán ahogy ment az idő, rájöttünk, hogy annál azért több, mint bemenni a boltba és lekapkodni a polcról az akciós termékeket. Mert lehet, így bizonyos áruért kevesebbet fizetünk, de összességében többe kerül így az élet. Hiszen sok termékre nincs is szükségünk, ami a kosarunkba kerül, vagy nem vesszük figyelembe a szavatossági időt.

Légy tudatos!

Ha igazán spórolni akarsz, és nem szeretnéd, hogy az „éléskamrád” egy része a kukában érjen szörnyű véget, tartsd szem előtt a következő pontokat.

  1. Mindig, tehát mindig írj bevásárló cetlit.

  2. Mielőtt elindulsz a kedvenc boltodba, szupermarketedbe, nézz körül a konyhádban, kamrádban, a mélyhűtőben. Miből fogytál ki, illetve hol mennyi hely van még további áru raktározására.

  3. Bevásárlás előtt jó végiggondolni, mit szeretnél főzni az elkövetkezendő napokban, hetekben és ennek megfelelően alakítani a bevásárlólistát. Ne felejts el beépíteni az „étrendbe” a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket.

  4. Ha már zöldségek, gyümölcsök. Jó, ha nagyjából azt is tudod, mennyi időt tudsz szánni a főzési előkészületekre, zöldségek, egyéb hozzávalók megtisztítására. Ha nincs időd ezekkel bíbelődni, fagyasztott, jól előkészített verziót manapság már mindenből találsz.

  5. Jól gondold meg, hogy valóban szükség van-e az adott termékből a kedvező árú, ám jóval nagyobb verzióra. Ha nem használod fel, nem érdemes megvenni a nagyobb kiszerelésű csomagot.

  6. Fontos! Soha ne menj éhesen bevásárolni! Ha mégis így tennél, valószínűleg olyan termékeket is megveszel, amire semmi szükséged.

  7. Készíts egy listát azokról a termékekről, melynek szavatossági ideje nemsokára lejár. Így biztosan nem feledkezel meg róluk, és nem romlanak majd meg. Akár igazíthatod, illetve módosíthatod a korábban már elkészített „Mit főzzek ma?” listádat.

  8. Mindig az előírásnak megfelelően tárold az adott élelmiszert. Olvasd el figyelmesen a csomagoláson az erre vonatkozó előírásokat!

És ha már túl vagy…

… a főzésen és valamiből túl nagy adagot készítettél, vagy fagyaszd le, vagy keress egy receptet, melynél hasznosíthatod a maradékot.

… a szavatossági idő lejártán, azért kóstold meg a terméket, mielőtt kidobod. Meglehet, az a plusz 1-2 nap nem számít az adott áru minőségében.

Forrás: dasistdochnochgut.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.