2015.09.13. 11:03:16 9942 325

Bevásárlás, tudatosan – Hogy ne a szemétben végezze
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legyen nagy, vagy kisebb méretű, illetve mértékű a bevásárlás, általában nem csak a pénztárcánkat terheli meg a procedúra. Igen, mi is jócskán elfáradunk benne, de az azért kipihenhető. Ám a nem megfelelő rákészülés miatt nem egyszer a szemetesünknek is okozhatunk némi „hasfájást”.

Bevásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bevásárlás

Bevásárolni a világ legegyszerűbb dolga, gondoltuk naivan, kezdő háziasszonyként. Aztán ahogy ment az idő, rájöttünk, hogy annál azért több, mint bemenni a boltba és lekapkodni a polcról az akciós termékeket. Mert lehet, így bizonyos áruért kevesebbet fizetünk, de összességében többe kerül így az élet. Hiszen sok termékre nincs is szükségünk, ami a kosarunkba kerül, vagy nem vesszük figyelembe a szavatossági időt.

Légy tudatos!

Ha igazán spórolni akarsz, és nem szeretnéd, hogy az „éléskamrád” egy része a kukában érjen szörnyű véget, tartsd szem előtt a következő pontokat.

  1. Mindig, tehát mindig írj bevásárló cetlit.

  2. Mielőtt elindulsz a kedvenc boltodba, szupermarketedbe, nézz körül a konyhádban, kamrádban, a mélyhűtőben. Miből fogytál ki, illetve hol mennyi hely van még további áru raktározására.

  3. Bevásárlás előtt jó végiggondolni, mit szeretnél főzni az elkövetkezendő napokban, hetekben és ennek megfelelően alakítani a bevásárlólistát. Ne felejts el beépíteni az „étrendbe” a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket.

  4. Ha már zöldségek, gyümölcsök. Jó, ha nagyjából azt is tudod, mennyi időt tudsz szánni a főzési előkészületekre, zöldségek, egyéb hozzávalók megtisztítására. Ha nincs időd ezekkel bíbelődni, fagyasztott, jól előkészített verziót manapság már mindenből találsz.

  5. Jól gondold meg, hogy valóban szükség van-e az adott termékből a kedvező árú, ám jóval nagyobb verzióra. Ha nem használod fel, nem érdemes megvenni a nagyobb kiszerelésű csomagot.

  6. Fontos! Soha ne menj éhesen bevásárolni! Ha mégis így tennél, valószínűleg olyan termékeket is megveszel, amire semmi szükséged.

  7. Készíts egy listát azokról a termékekről, melynek szavatossági ideje nemsokára lejár. Így biztosan nem feledkezel meg róluk, és nem romlanak majd meg. Akár igazíthatod, illetve módosíthatod a korábban már elkészített „Mit főzzek ma?” listádat.

  8. Mindig az előírásnak megfelelően tárold az adott élelmiszert. Olvasd el figyelmesen a csomagoláson az erre vonatkozó előírásokat!

És ha már túl vagy…

… a főzésen és valamiből túl nagy adagot készítettél, vagy fagyaszd le, vagy keress egy receptet, melynél hasznosíthatod a maradékot.

… a szavatossági idő lejártán, azért kóstold meg a terméket, mielőtt kidobod. Meglehet, az a plusz 1-2 nap nem számít az adott áru minőségében.

Forrás: dasistdochnochgut.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...