2017.11.03. 11:34:25 12419 333

Azori-szigetek - A színtiszta természet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van egy hely az Atlanti-óceán közepén, amit még nem leptek el a turisták, ahol még a csend és a színtiszta természet az úr. Ahol lelassul az idő, és végre a nyugalom szigetén - sőt, szigetein :) - érezheti magát az ember.

Azori-szigetek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Azori-szigetek

Azori-szigetek dióhéjban

Az Európában már nagyon sok helyet megjárt, ínyenc és utazásmániás magyarok érdeklődését felkelthetik a Portugáliához tartozó Azori-szigetek. Már önmagában izgalmas az Európától való tisztes távolsága, és persze az, hogy nem igazán szokványos úti cél. Felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e hosszas, átszállásos repüléssel időt és pénzt áldozni a szigetcsoport meglátogatására? Döntse el ezt az olvasó, tán éppen a mi tárgyilagos, hasznos információink alapján.

Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy Budapesttől milyen messze is van repülővel: 3760 kilométer. Wizzairrel mehetünk Lisszabonba és onnan (nem azonnali átszállással), csatlakozással az Azori-szigetek valamelyikére. Bécsből a kézenfekvő megoldás a TAP portugál légitársasággal repülni. Lisszabonba a repülési idő átlag 3 és fél óra. Az Azori-szigetekre való továbbrepüléshez Lisszabonban jellemzően nincs aznapi csatlakozás, tehát kalkulálni kell lisszaboni éjszakázással. Ha valaki még nem volt a portugál fővárosban, annak ez nagy előny, legalább megnézheti a várost. Lisszabonból a szigetcsoport kiválasztott szigetére a repülés további két órát jelent. Összegezve az Azori meglátogatásánál oda és vissza is egy-egy nap elmegy repüléssel, várakozásokkal, átszállásokkal, tranzit éjszakázással (és annak plusz költségeivel). Budapest mintegy 3800 kilométerre van a szigetcsoporttól. Szemléltetésül, ez a Budapest-New York távolság felét jelenti. Talán indokolt azt mondani, hogy a szigetcsoportra nem igazán érdemes 7-8 napnál rövidebb utazást tervezni. Pozitívum, hogy csupán 2 óra az otthonitól az időeltérés. (reméljük hamarosan lesz újra a TAP-nak Budapest-Lisszabon járata.

Update: 2017 nyarától ismét működik a lisszaboni direkt járat.

Azori-szigetekAzori-szigetek
Leszögezzük jó hamar, hogy az Azori nem olyan jellegű nyaralási célpont, mint a Kanári-szigetek, vagy a török riviéra. Vannak a szigeteken fürdőzési lehetőségek, de önmagában ezért felesleges ennyit utazni és annyi sok pénzt elverni. Nem is egy hidegből melegbe menekülős desztináció!

Azok vállalkozzanak Azori-szigeteki utazásra, akik szeretnének különleges, egyedi természeti szépségeket, sajátos emberi életkörnyezetet látni, sokat kirándulni meg-megszakítva nyugodt szállodai pihengetéssel. Nagy éjszakai életre, nyüzsgős nagyvilági városokra, menő boltok sokaságára felesleges számítani. Az Azori-szigeteken a nyüzsgés a kirándulások sokaságából áll és a tenger is inkább a sportos, aktív pihenésről szól, nem a napon való sütkérezésről. Jól fogják érezni magukat az Azori-szigeteken azok is, akik nem szeretnek belevegyülni a tömegturizmusba. Ráadásul ez a desztináció megszűri a vendégkört. Ide az értelmesebbje jön, kevés a tahó, piálós turista típus.

A vulkánikus eredetű, kilenc szigetből álló Azori sajátosságát az adja, hogy izgalmasan keverednek benne a tropikus jellegzetességek, a helyi viszonyokhoz érdekesen idomuló európai életmód és a semmilyen más hellyel nem hasonlítható egyediségek. Nem arról van szó, hogy teljesen kimarad a tengeri fürdőzés lehetősége. Vannak jócskán fürdésre alkalmas homokos partszakaszok, a Golf-áramlat enyhít valamit az Atlanti-óceán jellemző hidegségén, és a kis vulkanikus kráterek széteséséből sok helyen formálódtak természetes "úszómedencék", amelyekben egyedi élmény fürdeni.

Na de jöjjön a lényeg. Mit lehet egyáltalán látni a szigeteken? A szigeteket reklámozó fotókon hangsúlyozzák, hogy mennyire virágokkal teli a hely. Ez csalóka dolog, mert nem biztos, hogy az utazó éppen akkor látogat oda, amikor a hortenziák sokaságának lenyűgöző látványa éppen tetten érhető. A városok kicsik, a falvak még kisebbek és nem különböznek nagyon attól, amit az ember Portugáliában láthat. Kulturális látnivalók dolgában szenzációkra nem érdemes számolni. Igaz érdekes megtudni, megnézni azt, hogy hogyan, miből élnek a helyiek a többnyire álmos, idillinek tűnő kis településeken. Vannak borvidékek borkóstolókkal.

Azori-szigetekAzori-szigetek
A fő látnivalók azonban inkább természeti képződmények. A legérdekesebbek egyértelműen a vulkanikus kráterek maradványai, lenyűgöző, izgalmas krátertavak. Jellemzi az Azori-szigetek jellegét, hogy oda mindenképpen jó túracipővel illik utazni. Valóban különleges élmény az is, hogy Európához tartozó területen az ember teaültetvényeket lát. Vannak gejzírek, természetes termálfürdők, izgalmas barlangok, csodás panorámák egyik sziget felől a másikra, hegyes tájakban, megközelíthető hegycsúcsokban gazdag, kalandos szigetbelsők, évszaktól függően a zöld vagy a barna és a sárga színárnyalataiban pompázó mezők.

A szigeteken nincsenek gyárak, üzemek. Kevesen lakják. Mindenhol tiszta természet uralkodik. Nincsenek turistahordák, s így egy nagyon, egyedi, szuper nyugis, ugyanakkor aktív pihenést lehet kikerekíteni. Az Azori-szigetek meglátogatásának egyik nagy dilemmája az, hogy a szigetek közül mennyi fér bele az adott utazási időtartamba. Ha valaki csak egyetlenegy szigetre jut el, akkor kipipálhatja ugyan az Azori meglátogatását, de nem mondhatja azt, hogy megismerte. Annyira különböző élményt nyújt ugyanis szinte minden egyes sziget. Egyes szigetek között kompok közlekednek, de néhány sziget között CSAK repülni lehet. Kétszer annyiba kerül, mint a kompozás.

A szigetcsoport legnagyobbja Sao Miguel (62 kilométer hosszú és a legszélesebb része 16 kilométer). Ide összpontosul persze a turizmus zöme. Nem eretnek dolog a teljes kinti lét idejét kizárólag ennek a szigetnek szentelni, pláne ha rövid a látogatás. Azért plusz egy sziget kiválasztása és megnézése ajánlatos.

Időjárás

Fontos tisztázni a klimatikus viszonylatokat. Április és október között a legalkalmasabb a szigetcsoportra látogatni. Májusban a legszebb a táj, mert akkor van teljében a virágzás. Nyáron előnyt jelent, hogy a szigetek közötti kompforgalom sűrűbb és több helyre el lehet könnyebben jutni. Az Azori szigeteken augusztusban süt a legtöbbet a nap. Fontos tudni, hogy nyáron sincs dög meleg. Nyáron a tenger hőmérséklete szerencsés esetben lehet akár 22-24 fokos is. Az átlagos nyári nappali hőmérséklet 19 és 22 fok között van. Télen 14 és 15 fok körül van nappal (pulóveres, hosszúnadrágos történet). Tavasszal, ősszel 15-17 fok körül van. Augusztusban a hőmérő higanyszála felugorhat 26 fokra is, februárban pedig akár 11 fokra is lehűlhet a levegő.

November és március között túl gyakran esik az eső (főleg novemberben és januárban), és ez belerondíthat a kirándulós programokba, és ebben az időszakban a tengerben fürdés egy magyarnak önsanyargatás jelleget ölthet (17-18 fok). Az időjárásról szóló tájékoztatást bonyolítja, hogy a szigetcsoport egyes szigeteinek egymástól eltérő klimatikus jellemzői vannak. Még több infromáció a szigetcsoportról: utikritika.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...