2017.10.07. 10:43:44 12013 402

Az Őrség aranya: a finom és egészséges tökmagolajról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Visszavonhatatlan és nem tagadható, az ősz itt van, és együtt kell élnünk ennek minden rossz és jó tulajdonságával, hozadékával. Ilyenkor büntetlenül hordhatjuk a gumicsizmát, rugdalhatjuk az avart, és gyűjthetjük be a természet őszi kincseit. Ilyen például a tökmagolaj, ami nem csak igazi ínyencség, de nagyon egészséges is.

Tökmagolaj | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tökmagolaj | Fotó: 123rf.com

Hidegen sajtolt, mit is jelent ez?

A hidegen sajtolt tökmagolaj a legértékesebb számunkra. Leegyszerűsítve a folyamatot, miközben az olajat kinyerik a magokból, az eljárás során nem bomlanak le a telítetlen zsírsavak és a vitaminok. Mondani sem kell, hogy micsoda gazdag tápanyagforrás ezáltal az így előállított olaj.

Egészségügyi szempontok

A benne megtalálható zsírsavak elengedhetetlenek szervezetünk fejlődéséhez, a haj normális növekedéséhez. A tökmagolajról a férfiaknak általában eszükbe kellene jusson a prosztatára gyakorolt jótékony hatása. Nagyon fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, jótékony szénhidrátokat tartalmaz. Rengeteg benne az A-, B-, E-vitamin, gazdag forrása a kalciumnak, foszfornak és a vasnak, valamint a magnéziumnak, cinknek

És ha nem gyógyszernek akarom használni?

Az egyik legfinomabb saláta olajnak tartják. De nem csak arra jó, bármilyen hidegen tálalt étel mellé fel lehet szolgálni, sütőtökrém leves tetejére egy kicsit csurgatva tálalni, de személyes kedvencem akkor is a még langyos házikenyérrel a tányérról tunkolva fogyasztása…Önmagában is nagyon gazdag és finom ízvilággal rendelkezik, és tényleg az egyik legegyszerűbb fogyasztási módja, hogy kenyérre csurgatjuk és úgy esszük meg. De ezen felül is kismillió felhasználási, tálalási módja lehetséges.

Az őrség aranya

Nem véletlenül hívják így, itthon Zalában, az Őrség területén találhatjuk meg a leggyakrabban. Ilyenkor ősszel érdemes lehet egy hosszú hétvégés kirándulást tervezni hazánk egyik legszebb régiójába, ahol bizony nagyon gyakran fogunk találkozni út menti kiírással, mely szerint: „tökmagolaj kapható”.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?