2016.05.30. 16:30:14 15858 393

Az óriáspandák titkos élete – csíntevések egy rezervátumból!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt gondoltad, hogy a pandák kedves állatok? Mi is…, és mekkorát tévedtünk! :) Na jó, bizonyára vannak közöttük jámbor lelkek is, de most már az is egészen világos, hogy rosszaságért sem kell a szomszédba menniük! A szecsuáni óriáspanda rezervátum lakói rendesen megnehezítik a gondozók dolgát. Vicces kis lények… (amíg nem nekünk kell takarítani utánuk…:))

Óriáspandák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Óriáspandák

Az óriáspanda vagy más néven bambuszmedve ma már az állatvédelem jelképévé vált, hiszen összesen kb. 1600-3000 darab él belőlük szabadon Kínában. Nem véletlenül választotta a WWF (World Wildlife Fund – Természetvédelmi Világalap) is a logójának. Vadászata, a klímaváltozás, az emberek terjeszkedése járult hozzá elsősorban ahhoz, hogy veszélyeztetett fajjá nyilvánítsák. Természetes élőhelye ma már csak Kína 3 tartományára korlátozódik.

Legutoljára (2006-ban) 221 darab fogságban, azaz állatkertben tartott példányt jelentettek le. A Kínán kívül, állatkertben élő pandák száma kb. 20 darab, hozzánk legközelebb Bécsben, a Schönburnni állatkertben lehet megnézni. Ezenkívül pandamentő központokban, rezervátumokban élnek, ahol a szaporításukkal próbálkoznak, kisebb-nagyobb sikerekkel. Fogságban csak nagyon-nagyon ritkán szaporodik az óriáspanda, de bíznak benne, hogy a természetesebb környezetet nyújtó rezervátumokban nagyobb lesz a siker. Először 2006-ban telepítettek a vadonba egy eredetileg fogságban született óriáspandát, melyre közel 3 éven keresztül képezték az állatot.

Az óriáspanda szinte kizárólag csak bambuszon él, de nem veti meg időközönként a mézet, a jamgyökeret, a tojást és a halat sem, bár növényevő állat. A szubtrópusi hegyoldalakban él. Legközelebbi rokona a vörös macskamedve, avagy a vörös panda, vagy kis panda.

A következő videó a 40 kínai rezervátum egyikében készült, ahol bizony rendesen megnehezíti gondozója életét az „óriásbébi”, aki akár 70-120 kg-ot is elérheti. Ráadásul nem egyedül van a kis rendbontó, ugyanis társa is akadt.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Esküdni mernék! – Kedvenc esküvős filmjeink, ha már itt a május

A madarak csicseregnek, a méhek döngicsélnek, szerelem van a levegőben, amit az egyre többször felharsanó esküvői harangok, vagy éppen a hangosan dudáló esküvői menet is egyértelműen jelez. Hiába, a május a szerelem, így az esküvők hónapja is, szeptember-októberig nincs is megállás, már ami a lagzikat illeti.

Állati (jó) anyaság – Mert a legszebb érzések előhozzák a benned szunnyadó állatot!:)

Anyának lenni a világ legszebb, legkülönlegesebb és egyben legnehezebb feladata. Közhelyes, de tényleg van abban valami, hogy ha gyermekünk születik, lesz egy másik, testünkön kívül dobogó szívünk. Az érzések bennünk folyamatosan változnak, és mintha velük együtt változnánk mi is.

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.