2015.10.22. 10:14:29 8962 219

Az isteni joghurt – pakold tele a hűtődet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre egy étel, amit szívesen fogyasztunk, és rengeteg egészségügyi haszna van, feltéve, hogy az élőflórás és kevésbé cukros változatot választjuk. A joghurt fehérje, kalcium és probiotikum tartalma még a megfázás megelőzésében is a segítségedre lehet, de ezenkívül számos előnnyel rendelkezik.

Probiotikum, joghurt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Probiotikum, joghurt

Az élőflórás joghurt tele van jó baktériumokkal

Az élő joghurtkultúra a dobozon azt jelenti, hogy a joghurt tartalmaz probiotikumokat, amelyek az emésztőrendszerünkben élnek, és segítenek kiszorítani a káros mikroorganizmusokat, amelyek például gyomorrontást vagy komolyabb betegségeket is okozhatnak. A probiotikum törzsek segítenek az emésztés szabályozásában és az immunrendszer erősítésében is. A szakértők szerint a joghurt egy-két héten belül segíthet megszabadulni a puffadástól és a súlyos hasmenéstől.

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

A joghurt kiváló kálium, foszfor, riboflavin, jód, cink, B5 és B12-vitamin forrás. A B12 azért is fontos, mert hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint a vörösvérsejteket is karban tartja. Ezt a vitamint főként állati forrásokból (csirke, hal) tudnánk magunkhoz venni, ezért vegetáriánusoknál a joghurt hozzájárulhat a tápanyaghiány leküzdéséhez is.

Segít az edzés utáni izomregenerálódásban

A joghurtban található protein és szénhidrát kiváló aminosav illetve energiaforrás az izmoknak, így könnyebben regenerálódnak. A legjobb, ha az edzés után 60 percen belül elfogyasztunk egy pohár joghurtot. Ha még egy pohár vizet is megiszol mellé, akkor a dehidratáltságot is gyorsabban elűzheted.

Segíthet a megfázás megelőzésében

A bécsi egyetem kutatása szerint a napi joghurtfogyasztás segíthet a megfázás megelőzésében is. Azt tapasztalták a kutatók, hogy sokkal erősebb és aktívabb T-sejtekkel rendelkeztek azok a nők, akik 120 g joghurtot fogyasztottak naponta. (A T-sejtek gyűrik le a betegségeket és fertőzéseket.) Azt javasolják, hogy az allergiások is vegyék fel az étrendjükbe a joghurtot, mivel egyes T-sejtek náluk alacsonyabb számban fordulhatnak elő vagy kevésbé aktívak.

Megvédi a fogaidat

Legyen akár gyümölcs akár natúr joghurt, ez a termék nem okoz fogszuvasodást a benne található tejsav baktériumoknak köszönhetően. Még akkor sem, ha cukros.

A joghurt segíthet a lapos has elérésében

Ha a fogyókúrád során joghurtot is eszel, akkor jó eséllyel növelhetsz a hatékonyságán. Egy kutatás szerint azok a fogyókúrázók, akik joghurtot is ettek, 22%-kal több súlyt veszítettek, mint azok, akik kihagyták ezt az ételtípust.

A D-vitamin és kalciumtartalomról

A különböző joghurtoknak nem egyforma a kalciumtartalma. A gyümölcsjoghurtokba általában kevesebb kalcium jut, mint egy natúr joghurtba, hiszen a gyümölcsnek és a cukornak több szerepe van. A kalcium a tejtartalom miatt természetes formájában fordul elő a joghurtokban, a D-vitamint viszont hozzáadják, és nincs minden fajtában jelen. A hozzáadott D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, így biztató, hogy egyre több gyártó teszi hozzá joghurtjaihoz. Hogy a kalcium és D-vitamin tartalomról meggyőződj, mindig nézd meg címkét.

Forrás: fitnessmagazine.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...