2023.06.16. 15:37:11 5486 225

Az „ez van, ezt kell elfogadni!” szemlélet méreg és lehetséges ellenszerei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindannyian kapunk a láthatatlan puttonyainkba olyan családi, közösségi mintákat, lenyomatokat, lelki és mentális útravalókat, melyek elkerülhetetlenül jellemformálóinkká válnak. Optimális esetben ezek a személyre szabott hagyatékok építenek, támpillérként szolgálnak bontakozó önismeretünk és egyéni fejlődésünk folyamatában.

Gondolatok puzzle - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gondolatok puzzle

Azonban előfordulhat, – tán gyakrabban, mint gondolnánk – hogy mindezek kevésbé tetszetős köntösbe bújtan lépnek színre, és károssá, ártalmassá lesznek. E negatív örökölt, magunkkal hozott viselkedés- és gondolkodás minták között élen járnak: az „ez van, ezt kell elfogadni!”, a „senkiben sem lehet megbízni”/”senkire sem lehet számítani”, „a mások mit fognak gondolni erről, vagy szólni ehhez” és társai. Továbbá:

  • az alkalmatlanság- és bizonytalanság tükröző „nem vagyok elég jó” – mely esetben az önhibáztatás, önelmarasztalás, és annak a szinte elviselhetetlenné váló érzése, hogy lehetetlen bennünket szeretni mindennapossá válhat.

megoldás: Mérő László egyik írásának címe tökéletesen illeszkedik ide kijelentvén, hogy „Mindenki másképp egyforma.” Sőt, azzal az állítással sem rugaszkodunk el a valóságtól, hogy: mindenki különleges – a maga specifikus és nem mindig egyértelmű módján. Az önismeret, az egészséges énkép kulcsfontosságú ennél a pontnál is.

  • „az életnek, de legalábbis az én életemnek nincs sok értelme” szemlélet méreg elhiteti velünk, hogy nincs számunkra hely a világban, hogy pótolhatók vagyunk a „gombház, ha leszakad lesz más” viszonyulás karmai között vergődve.

megoldás: ahogy minden ember élete, úgy a miénk is egyszeri, ismételhetetlen és szent, ebből kifolyólag számít, és nagyon is értékes. Nem meglepő, ha egy gyors tempójú világban sűrűn el- és belefáradunk az elvárásokba. Szükségünk van szeretetre, figyelemre, megbecsülésre, és az énidő nyugalomteljességére. Fontos, hogy ne essünk bele a magunkat másokkal való összehasonlítgatás enyves gödrébe.

  • a „mindig készülj fel a legrosszabbra” gyöngyszem a toxikus életszemléletek egyik legtrükkösebb példányaként tartható számon azáltal, hogy szüntelenül a negatívan-látó szemüvegviselésre ösztökél bennünket. A szorongás és a félelem uralta gondolkodásmód meglehet mágnessé, önbeteljesítő jóslattá formálódik.

megoldás: hinnünk kell abban, hogy van elegendő szabadságunk ahhoz, hogy életünket emberhez méltóvá formáljuk. Próbáljuk meg a lehető legjobbat kihozni mind saját magunkból, mind pedig a körülményekből (érdekes megközelítés a problémákat, kihívásokat lehetőségekként értékelni).

Talán nem ismeretlen az „azzá válsz, amire gondolsz” meglátás. Amennyiben elfogadjuk e gondolat igazságát, meglehet, abban sem kételkedünk, hogy nem csupán egyes ételek, hanem a gondolkodásmódok is méreggé válhatnak, ha negatívvá, rombolóvá formálódnak.

Losonczy Ágnes szociológus, társadalomkutató „Az életmód az időben, a tárgyakban, az értékekben” című tanulmányában megjegyzi, hogy ahogyan az emberi közösségeket meghatározzák a hagyományaik, szokásaik, öltözködésük, viselkedésük, ugyanúgy a mentalitás is közös jellemző lehet. Tény, hogy az embereket főképpen a közvetlen társas környezetük alakítja. Megfigyelhető, hogy a gyerekek igen korán és szinte spontán módon elkezdik utánozni a közvetlen közelükben tapasztalt, megfigyelt szokásokat, magatartásformákat, életmód mintákat.

Azonban, bár az egyén életében az őt érő nevelő-formáló hatások erőteljesen befolyásoló tényezőkként működnek, mégis kijelenthető, hogy mindezek nem csak örökölhetők, hanem tanulhatók, formálhatók, újraértékelhetők, megváltoztathatók. Ahogy a magyar Magna Cum Laude együttes egy dalában bölcsen megénekelte: „Színezd újra, színezd újra/az életed, ha megfakulna/s ha az égbolt beborulna/ne menekülj, csak színezd újra!”

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...