2021.07.02. 17:54:53 9426 246

Az ekcémáról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokak napjait keseríti meg az ekcéma, nyáron pedig még talán a szokásosnál is több gondot okoz. Fáj, viszket és csúnya. Ráadásul, ha eldurvul még hosszú távú nyomokat is hagyhat maga után. Beszéljünk az ekcémáról, mert rengeteg embert érint, korosztálytól és nemtől függetlenül.

Ekcéma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ekcéma

Az ekcéma általában hullámokban kínozza a beteget, viszketéssel, pirosodással, hólyagokkal, hámlással okoz kellemetlenséget, és később ezek még tovább fajulhatnak. A bőr tartós gyulladása, és más kellemetlen tünetek sokszor már kisgyermekkortól jelen vannak, de előfordul, hogy csak a felnőtt években ütik fel a fejüket.

Mi az oka?

Alapvetően az ekcéma egy autoimmun jellegű betegség, testünk túlzott válaszreakciót ad bizonyos külső vagy belső körülményre. Exogén, azaz külső ekcémát legtöbbször allergének okoznak: bizonyos fémek, vegyszerek, növényi és állati eredetű elemek. Az endogén ekcéma oka ezzel szemben a testünkből ered: a bőrön elszaporodó kórokozókra adott válaszok okozzák a bőrtüneteket. Ebbe a kategóriába tartozik a leggyakoribb, az atópiás dermatitisz is.

5 típusban lehetünk érintettek

Különösen az idősebb korosztályt érinti a faggyútermelés lassulásával összefüggő, bőrszárazság következtében kialakuló ekcéma. Felületi horzsoláshoz hasonlít, viszket és hajlamos felülfertőződni. Ilyenkor a szteroidos krémek nem, hogy nem segítenek, de a fertőzések kialakulását támogathatják. Helyette inkább a bőr víz- és zsírpótlását, és a szárító termékek elhagyását érdemes megpróbálnunk. A diszhidrotikus ekcéma elsősorban a kézen és a lábon jelentkezik, vízhólyagok, gyulladás is sokszor szerepelnek a megjelenő tünetek között. Kezelése lassú és nehézkes, ráadásul nem nyújt végleges megoldást, a felülfertőzöttség és a nyirokérgyulladás, illetve ezek következményei is gyakoriak. Felülfertőzöttség esetén antibiotikumok, egyébként borogatás és szteroidos kenőcsök használata javallott. Létezik az ekcémának szeborreás változata is, az újszülötteket érinti általában. Gyakoribb, mint gondolnánk, ez az úgynevezett koszmó, amely sárga, zsíros plakkokban jelentkezik a fejbőrön, alatta pedig a bőr elzárása miatt kiütések is gyakran előfordulnak. Általában fél éves kort követően magától elmúlik, és addig sem okoz különösebb kellemetlenséget a babáknak. Felnőtt korban is jelentkezhet, ekkor már viszketés is társul hozzá. Korpás hajra készült, illetve kerbamid tartalmú samponok használata segíthet. A vénás eredetű ekcéma többségében perifériás keringési gondokkal küzdőket, például cukorbetegeket érint. A visszértágulatok, pigmentfoltok, vörösség és a bőrfelszín helyenkénti hiányos felszíne, majd kezeletlen állapotban a bőrfekély kialakulása jellemző rá. A megelőzés itt kulcsfontosságú! Használjunk helyi keringésjavító krémeket, kompressziós harisnyát. Ha már kialakult a baj, fertőtlenítéssel, és szteroid tartalmú termékekkel javíthatunk a bőr állapotán. A betegség egyik legkellemetlenebb formája a mikrobás ekcéma, ami kimondottan viszkető és fájó jelenség, színe élénkvörös, gyulladt hámlással és hólyagokkal jár. Ránézésre a pikkelysömörre emlékeztet. Borogatással segíthetünk az elhalt hámsejtek eltávolításán, majd fertőtlenítő és szteroid tartalmú termékekkel kezelhetjük. A bőr folyamatos hidratálása segít a kialakulás megelőzésében - egyébként ez az összes típusra igaz.

Könnyen nyoma maradhat!

A sebesedést, száraz foltokat sokszor minden igyekezetünk ellenére sem tudjuk eltüntetni, a szteroidok használata pedig még külsőleg is óvatosságot igényel. Emellett számítanunk kell arra, hogy az ekcéma nyomán kialakult bőrsérülések később pigmentfoltokat, súlyosabb esetben hegeket hagyhatnak maguk után. Ezt elkerülendő, az érintett területen mindig nagyon figyeljünk a UV-védelemre!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...