2024.09.27. 15:41:08 1044 40

Az egészségmegőrzés és a jó közérzet vitaminjai: a B-vitaminok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Agyműködés, energiaszint, sejtanyagcsere. Mindezek megfelelő működéséhez B-vitaminra van szükségünk. Az ételek és italok energiává formálásában és az egészségmegőrzésben ugyancsak kulcsfontosságú szerepet játszanak. Segítik az anyagcserét, hiányuk pedig akár súlyos egészségügyi problémához is vezethet.

B-vitaminok Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com B-vitaminok Fotó:123rf.com

A „sokszereplős” B-vitamin minden egyes példánya sajátos funkciók ellátására képes. Ezeket a vitamintípusokat pedig a szervezetünk nem képes önmagában előállítani, éppen ezért alapvető a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, mivel nincs olyan élelmiszer, ami magában hordozza a B-vitaminok mindegyikét. Étrendünkben érdemes szerepeltetni a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a hüvelyeseket, gyümölcs- és zöldségféléket, diót, sovány fehérjéket (például: baromfi, hal, marhahús). Mindemellett a tejtermékek és a tojás is kiváló forrásai legalább négy B-vitaminfélének.

A húsmentes táplálkozást folytatók (vegánok és vegetáriánusok) a B-12 vitamin kivételével minden egyéb B-vitaminhoz hozzájuthatnak, amennyiben optimális étrendet folytatnak. A sűrűn emlegetett vízben oldódó B-12-vitamin, egyéb nevén a kobalamin, alapvető fontosságú a központi idegrendszer (az agy és idegsejtjei) működéséhez és a vérképzéshez egyaránt. Ehhez a vitaminhoz viszont a húst nem magukhoz vevők B-12-kiegészítő szedés formájában juthatnak hozzá. Arra is érdemes figyelni, hogy az életkor előrehaladtával kevesebb B-12-vitamint képes felvenni a szervezet az étrendből, így javasolt táplálék-kiegészítőkkel pótolni mindezt.

Az egészségmegőrzés kiemelt vitaminja, az antioxidánsként is működő B-6-vitamin legalább 160 biokémiai reakcióban vesz részt, és olyan élelmiszerekben találhatjuk meg, mint például: a tonhal, lazac, baromfi, marhamáj, csicseriborsó, dúsított gabonafélék, burgonya.

Ezek a jó közérzethez is nagyban hozzájáruló vitaminok segítik a fertőzések megelőzését, támogatják a sejtegészséget, a vörösvérsejtek növekedését, a látást, az emésztést, a hormontermelést, a szív- és érrendszer egészségét, az izomtónust.

Amennyiben nem sikerül megfelelő mennyiségben hozzájuttatni a szervezetünket a B-vitaminokhoz, úgy van néhány árulkodó jelzés ennek felismerése érdekében. Mégpedig olyan tünetek formájában, mint a bőrkiütések, szájzug-berepedések, duzzadt nyelv, fáradtság és gyengeség érzése, ingerlékenység, depresszió, hányinger, hasi görcsök, székrekedés, végtagok zsibbadása. Ilyen esetekben - bár azok nagy eséllyel B-vitamin-hiányát jelzik - érdemes konzultálni az orvosunkkal, ugyanis más alapbetegségek is állhatnak a háttérben.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...