2018.10.24. 13:59:46 12504 338

Az édességgel való jutalmazás káros hatásai kisgyermekünkre
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jön a Mikulás, a karácsony, csupa olyan alkalom, amikor nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is több édességet esznek, azonban vigyázzunk rá, hogy ilyenkor se vigyük túlzásba a csoki és cukorka fogyasztását. Egész évben ügyeljünk oda, hogy ne a kedvenc süteményévél vagy más édességgel motiváljuk a gyereket!

Mikuláscsoki - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mikuláscsoki

A cukorfogyasztás köztudottan hatással van a hangulatunkra, hiszen a szervezetünkben felszabaduló dopamin nevű hormon örömérzetet vált ki. Az érzelmi evés pedig ugyanúgy kialakulhat egy élethelyzet hatására, mint pl. stresszes időszakokban. Ebben a rossz berögződésben pedig a szülői jutalmazás is szerepet játszhat. Ne édesség legyen a jó magaviselet vagy a jó jegyek jutalma! A felnőttkori elhízás, cukorbetegség és étkezési rossz szokások gyakran következnek be a mozgással és az étkezéssel kapcsolatos hibás attitűdök miatt. Ezek többsége pedig a gyermekkorunkig nyúlik vissza, ezért fontos hangsúlyozni a szülői felelősséget a témában.

Az étel nem jutalom!

Az evés egy alapvető biológiai szükségletünk. Azonban az egyáltalán nem mindegy, milyen ételeket fogyasztunk el, főleg, ha a szóban forgó személy egy fejlődésben lévő szervezet! Gyakran hallani, amikor a szülő a gyerekszoba rendbe tételéért ajánl fel csokoládét vagy süteményt a csemetének. Ez azért nem megfelelő jutalmazás, mert pont, hogy az egészségtelen ételek lesznek a kiemelt státuszúak!

A legújabb kutatások sajnálatos módon azt bizonyítják, hogy már a néhány hónapos csecsemők is jóval több energiát visznek be a szervezetükbe, mint amennyi a növekedésükhöz szükséges. Ugyanakkor pedig kevés az elfogyasztott ásványi anyagok és vitaminok aránya. A jutalmazásból fakadó érzelmi evés hatására a gyermekek négyszer nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyos felnőttek.

Hogy dicsérjünk jól?

A szakemberek nem olyan kegyetlenek a szülőkkel, hogy a nélkül vennék el az aduász jutalmazási eszközt, hogy ne adnának másfajta muníciót a kezükbe: a szóbeli dicséretet és az ölelést. A lényeg az, hogy a dicséret álljon a teljesítménnyel kellő arányban, és szóljon szívből.

Az étel további káros „funkciói”

Természetesen a gyerekek nem érezhetik az evést büntetésnek sem: ha mi merjük ki nekik az adagot, miért várjuk el, hogy az egészet megegyék, amikor már nem is érzik az éhséget?

A gyerek lefoglalásához nem kell az a zacskó keksz vagy ropi, adjunk neki inkább játékos feladatokat. Mesenézés közben szintén elég csak a szemét jóllakatni; a szemünk lát akkor is, amikor a szánk nem rág.

A csalódottság vagy a fájdalom teljesen természetes érzéseit sem szabad elnyomni vagy elbagatellizálni mondjuk csokoládéval. Ezeket az érzéseket meg kell tanulnia minden kisgyereknek kezelnie. Persze, a szülő vigasztalja meg a gyermekét, de miért épp cukorkával tennénk? Na jó, az év végi bizonyítványt meg lehet ünnepelni a kedvenc fagyizóban, de a legfontosabb az, hogy a sikerélmény elváljon ettől az élménytől, és a KÖZÖS fagyizáson legyen a hangsúly, ne a fagyin.

Forrás: babaszoba.hu/tags/jutalmazas/32431

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...