2021.11.23. 17:45:00 8942 329

Az édesség dömping előtt csábulj egy egy finom sajtos-sós kekszre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemsokára megérkezik Télapó, hogy csokimikulásaival és szaloncukraival hivatalosan is megnyissa a decemberi hízókúra időszakát. Sebaj, januártól úgyis mindenki (ismét) diétázni fog, ugyebár? A cukorkóma előtt azonban süssünk egy puha sós süteményt, sok-sok sajttal!

Sajtos sós keksz mártogatóssal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sajtos sós keksz mártogatóssal

A pogácsák rajongóinak kedvezve egy könnyen elkészíthető, isteni illatú, sós keksz recepttel készültünk. Ha extra sajtra vágyunk, akkor nyugodtan szórjuk meg a kis falatkák tetejét füstölt sajttal, de szezámmag, mák és egyéb kedvünkre való mag is kerülhet rá.

Sós-sajtos keksz

Hozzávalók:

20 dkg zsíros kemény sajt
10 dkg vaj
15 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
2 tk. (őrölt) köménymag
Egy késhegynyi piros paprika
Fél tk. sütőpor
1 tk. só
3-4 ek. hideg víz

A teteje megkenésehez:

1 tojás

Elkészítés módja

  1. Keverjük össze a liszteket, a só, és a sütőport, majd adjuk hozzá a felkockázott vajat anélkül, hogy megpuhítanánk, és morzsoljuk össze a már tálba került hozzávalókkal. Ezután keverjük hozzá a köménymagot és a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot. A vizet kanalanként adjuk hozzá, majd gyors, elnagyolt mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, hogy ne váljon ragacsossá.

  2. A nagy gombóccá formázott tésztát csomagoljuk be frissentartó fóliába, majd bő 30 percre tegyük be a hűtőbe.

  3. A hideg tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagra, ezután kenjük meg a felvert tojással és vágjuk el kedvünk szerinti méretűre vágjuk fel: lehet sajtosrúdhoz vagy négyzethez hasonló alakú, de a pogácsaszaggatót most inkább felejtsük el, mert sok lesz az elpazarolt tészta vele.

  4. A kiszabott alakzatokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával böködjük is meg mindegyik darabot, hogy sütés közben ne púposodjanak fel.

  5. A tepsit csak ezután helyezzük be az előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, azaz légkeveréses módon úgy 160 fokon, süssük 10-15 perc alatt ropogósra. Akkor jó, ha szép piros lett.

  6. A sütőből kivéve helyezzük sütőrácsra és fogyasztás előtt hagyjuk egészen kihűlni. Amennyiben nem fogyna el azonnal, akkor száraz és hűvös helyen tárolhatjuk egy pár napig.

Forrás: www.mesterszakacs.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.