2017.05.12. 14:00:06 10396 285

Az anyatejes táplálás fontosságára hívják fel a figyelmet szakmai szervezetek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az anyatejes táplálás fontosságára hívják fel a figyelmet gyermekorvosok és védőnők szakmai szervezetei, a kezdeményezéshez fővédnökként csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára - közölték csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szoptatás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szoptatás

Novák Katalin a Bethesda Gyermekkórházban tartott, a Születés Hete Fesztivál programsorozathoz kapcsolódó eseményen elmondta, egy nyilatkozatot tesznek közzé, amelyben a szakma figyelmét szeretnék felhívni a szoptatás fontosságára, és arra ösztönzik az intézményeket, hogy biztosítsák a szoptatás lehetőségét az anyáknak a kórházi tartózkodás alatt.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a születés "semmihez nem fogható csoda", és azt szeretnék, ha tényleg csodaként élhetnék meg az anyák és az apák.

Ha valakinek nem jó a szülésélménye, az visszatántoríthatja a további gyerekvállalástól, de ez fordítva is igaz, egy jó szülésélmény biztatás lehet a további gyerekvállaláskor - tette hozzá.

Ennek a gondolatnak a jegyében indította el a kormány a "családbarát szülészetek" kialakítását célzó programot.

A Bethesdában és a Budai Irgalmasrendi Kórházban olyan szülészeti-nőgyógyászati osztály jön létre, ahol a természetes szülés feltételei adottak, az anya dönthet arról, hogyan ad életet gyerekének, az orvosok csak asszisztálnak, és akkor avatkoznak közbe, ha segítségre van szükség - mondta Novák Katalin.

Szabó Miklós gyermekortopédus, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon egyre kevesebben szoptatnak, pedig a hat hónapig tartó anyatejes táplálás "életre szóló biológiai előnyöket" nyújt.

A csecsemőkorukban szoptatott emberek között ritkábban fordul elő infarktus, elhízás, cukorbetegség, és ráadásul ők még magasabb intelligenciával is rendelkeznek. Fontos, hogy az anyák egységes információkhoz jussanak a szoptatásról, és támogatást kapjanak hozzá, ezért fordulnak a nyilatkozatban a szakmai szervezetekhez, kórházi osztályokhoz - fűzte hozzá.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke azt mondta, a szoptatás nemcsak a gyerek, hanem az egész család szempontjából fontos, túlmutat az élettani szerepen, és a család integritásához is hozzájárul.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.