2021.08.19. 15:38:46 21285 274

Az a bizonyos '"öregszag". Mitől változik meg idővel a testszagunk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekként szinte mindenki tudja, milyen az az „öregszag”, ami bár nem feltétlen kellemetlen, de jellegzetes és mégsem hívjuk öregillatnak. Nos, ennek a kifejezésnek van realitása, ugyanis ahogy a szülinapi gyertyák egyre gyűlnek, a testszagunk megváltozik. És nem a gyertyafüsttől.

Idősek otthona - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idősek otthona

Az ember testszaga, akkor is, ha tudatosan nem érzékeljük, sok mindenben szerepet játszik. Kutatások szerint például a szimpátiában, az első benyomás vagy akár a szerelem kialakulásában is lehet jelentősége. Azt pedig, hogy a számunkra nem érződő kipárolgásaink akár a hangulatunktól vagy egészségi állapotunktól függően is változhatnak, mi sem bizonyítja jobban, mint állataink hozzánk való viszonyulása. De térjünk vissza arra, amit olykor mi is érzünk. Az öregszag. A jellegzetes aroma nem csak embereken, de holmijukon, lakásukon is érződik olykor és megannyi dolog befolyásolja.

Betegségek és a szervezet természetes öregedési folyamatai is megváltoztatják az illatokat

Alapvetően az idősödő bőr egyre több zsírsavat termel, ezekből pedig a levegővel reakcióba lépve kellemetlen szagú bomlástermék keletkezik. Ez tehát az egyik alapvető eleme a hajlott korú ember jellegzetes illatának. Ugyanakkor ahogy múlik az idő, a krónikus betegségek kialakulásának valószínűsége is megnő. Számos ilyen belgyógyászati betegség, például a cukorbetegség, máj-, és vese rendellenes működésével járó problémák és a pajzsmirigy-túlműködés is megváltoztatja a testszagot. Mivel ezek bizonyos kor fölött viszonylag gyakoriak, így az öregszag érzethez is hozzá tartozhatnak. A pajzsmirigy-zavarhoz hasonlóan a menopauza is a hormontermelés megváltozásával jár, tehát a fentiekhez csatlakozik. A betegségek közvetve másként is okai lehetnek a megváltozott testszagnak – méghozzá a rájuk szedett gyógyszerek által. Kipárolgásunkon ezek a beszedett kemikáliák is módosítanak.

Az étkezés és a hidratáció hatása

A hidratált szervezet kevésbé erős szagokat áraszt, ám idős korban gyakori a szükségesnél kevesebb folyadékfogyasztás. Emellett sokszor pont a fenti problémák javításának érdekében, egészség megőrzés okán fogyasztanak meglett emberek például nagy mennyiségű fokhagymát – ami egy idő után a bőrük illatán is érezhető.

Forrás: Házi patika

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...