2021.08.19. 15:38:46 20053 274

Az a bizonyos '"öregszag". Mitől változik meg idővel a testszagunk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekként szinte mindenki tudja, milyen az az „öregszag”, ami bár nem feltétlen kellemetlen, de jellegzetes és mégsem hívjuk öregillatnak. Nos, ennek a kifejezésnek van realitása, ugyanis ahogy a szülinapi gyertyák egyre gyűlnek, a testszagunk megváltozik. És nem a gyertyafüsttől.

Idősek otthona - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idősek otthona

Az ember testszaga, akkor is, ha tudatosan nem érzékeljük, sok mindenben szerepet játszik. Kutatások szerint például a szimpátiában, az első benyomás vagy akár a szerelem kialakulásában is lehet jelentősége. Azt pedig, hogy a számunkra nem érződő kipárolgásaink akár a hangulatunktól vagy egészségi állapotunktól függően is változhatnak, mi sem bizonyítja jobban, mint állataink hozzánk való viszonyulása. De térjünk vissza arra, amit olykor mi is érzünk. Az öregszag. A jellegzetes aroma nem csak embereken, de holmijukon, lakásukon is érződik olykor és megannyi dolog befolyásolja.

Betegségek és a szervezet természetes öregedési folyamatai is megváltoztatják az illatokat

Alapvetően az idősödő bőr egyre több zsírsavat termel, ezekből pedig a levegővel reakcióba lépve kellemetlen szagú bomlástermék keletkezik. Ez tehát az egyik alapvető eleme a hajlott korú ember jellegzetes illatának. Ugyanakkor ahogy múlik az idő, a krónikus betegségek kialakulásának valószínűsége is megnő. Számos ilyen belgyógyászati betegség, például a cukorbetegség, máj-, és vese rendellenes működésével járó problémák és a pajzsmirigy-túlműködés is megváltoztatja a testszagot. Mivel ezek bizonyos kor fölött viszonylag gyakoriak, így az öregszag érzethez is hozzá tartozhatnak. A pajzsmirigy-zavarhoz hasonlóan a menopauza is a hormontermelés megváltozásával jár, tehát a fentiekhez csatlakozik. A betegségek közvetve másként is okai lehetnek a megváltozott testszagnak – méghozzá a rájuk szedett gyógyszerek által. Kipárolgásunkon ezek a beszedett kemikáliák is módosítanak.

Az étkezés és a hidratáció hatása

A hidratált szervezet kevésbé erős szagokat áraszt, ám idős korban gyakori a szükségesnél kevesebb folyadékfogyasztás. Emellett sokszor pont a fenti problémák javításának érdekében, egészség megőrzés okán fogyasztanak meglett emberek például nagy mennyiségű fokhagymát – ami egy idő után a bőrük illatán is érezhető.

Forrás: Házi patika

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Imádod a császármorzsát? – Ne mondj le róla akkor sem, ha vegán vagy!

Míg 5-10 évvel ezelőtt igazi kihívásnak számított, ha valaki valamilyen alternatív étkezést, életmódot követett, esetleg valamilyen ételallergiától szenvedett, hiszen egy-egy menü hozzávalóit megkeresni nem volt a legegyszerűbb feladat, addig manapság már sokkal könnyebb dolgunk van.

Sajtimádók, figyelem!

A lágy, fehérpenészes, félkemény, kemény, gyúrt, sós, savós, ömlesztett, belsőpenészes sajtoknak milliós nagyságrendű rajongótábora van világszerte. És mint tudjuk: sajtból van a hold is, valamint jó néhány tanulságos történetben központi „szereplőként” jelenik meg ez a különleges tejtermék. Említésre méltó példaként a La Fontaine fabuláiból ismeretes A holló meg a róka című mesében megjelenített sajt, mint a konfliktus kiváltó oka, avagy más szemszögből, mint a kívánalom tárgya.

Legyen neked is madárbarát a kerted!

Peter Kahn a Washingtoni Egyetem pszichológia professzora hosszú évekig kutatta azt a kérdést, hogy milyen kapcsolat van az ember és a természet között, és miért van az, hogy a technológiai prosperálással párhuzamosan a természet egyre csak visszahúzódik, pusztul? A természet sokak életében már csak a David Attenborough-féle filmeken át szűrődik be a nappaliba, ahol nincs a biztonságos távolságban lévő állatoknak sem szaga, sem különösebb köze a szemlélőhöz. Ez az úgynevezett „technológiai természet” jelensége.