2023.05.28. 08:36:34 6776 218

ASMR-tapasztalás – Tudomány a boldogság és ellazulás mögött
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kisgyerekként imádtam, amikor édesanyám fésülte a hajam, miközben kedvesen, suttogva beszélt hozzám. Később, immár egyetemi kollégistaként lenyűgözött, midőn sor került a délutáni közös olvasásokra, és fél-meditatív állapotba merülten hallgathattam a könyvlapozgatások idegsimogató hangjait. Akkor még nem tudtam, hogy erre a jelenségre pár év múlva egy művészeti ágazat fog épülni, melynek képviselőit ASMRtistsnek, azaz ASMRtistáknak fognak nevezni.

Fülhallgató - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fülhallgató

Van, aki a falra mászik ennek hallatán, illetve láttán, mások meg úgy igénylik, akár egy kényeztető masszázst, vagy akár forró nyárban a hűvös szélfuvallat és friss víz kombót. Ez az ASMR-videók világa és hatása az emberekre. E téren nincs átmenet, hiszen vagy szeretjük, vagy… kerüljük. Az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) mint tudatosan alkalmazott szenzoros stimuláció, az egyik legújabb pajzs a modernkori stresszorok kivédése érdekében.

A szinte bódítólag ható, mélyen ellazító, fül- és lélekbabusgató hanghatások, a szemet gyönyörködtető, hangulatos háttérberendezések, és az ASMR-művészek gyengéd, tapintatos, mozdulatsorai, lágy és szelíd suttogásai számos emberre megnyugtató hatással vannak – a statisztikai adatok szerint nagyjából az emberiség 10-20 százalékára (legalábbis ezidáig!)

Kimutatták, hogy az ASMR-tapasztalás során az agy bizonyos területei aktívvá válnak, és olyan kémiai hírvivőket hoznak működésbe, melyek a boldogságérzetért felelősek. Ilyen például a szeretethormonként populárissá vált oxitocin, valamint a dopamin nevű boldogsághormon.

Az ASMR-videó-kedvencek között kiemelkedik a milliós követőtáborral, és több mint száz kifinomult és lenyűgöző videóval rendelkező Holdfény Kunyhó ASMR(Moonlight Cottage ASMR) is. A Cottage ASMR-előadója, a figyelemre méltó személyiségű francia Diane, maga is már gyermekkorától fogva ASMR-rajongónak tartja magát. A professzionálisan és stílusosan összeállított filmes és történelmi jellegű, „soft spoken” (lágy beszédű), „roleplay” (szerepjáték), valamint „no talking” (szó nélküli) témájú videói a rajongók szemében egyszerűen ámulatba ejtőek.

Dr. Giulia Poerio kutató elmondása szerint az olyan audiovizuális ingerek, mint a halk, suttogó beszéd, a lágyan kopogó és finoman recsegő hangok, a lassú és kifinomult kézmozdulatsorok ASMR-hatást keltenek. Ugyanakkor az ASMR tudományos megalapozottságú előnyei között helyhez jut:

  • az azonnali örömérzés (kellemes bizsergés, pihentető érzés)

  • a jobb közérzet (ami még a depresszióban szenvedők esetében is tapasztalható)

  • a fájdalomcsillapító hatás (egy tanulmány eredményei kimutatták, hogy még a krónikus fájdalommal küzdő betegek is enyhülésről számoltak be, mely akár 3 órán át is kitartott)

  • a széles körben ismert és nem kevésbé óhajtott „flow-állapot” megtapasztalása

  • a pihentetőbb alvás (mivel az ASMR elősegíti az ellazulást, hatással van az egészséges és mély alvást támogató théta agyhullámokra)

  • a csökkent szorongás

  • a fejfájás enyhítése

  • a vérnyomás optimalizálása… és a sort a folyamatban lévő kutatások eredményei függvényében tovább folytathatjuk.

Addig is ellazító, léleküdítő, kellemes érzést serkentő ASMR-tapasztalást kívánunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...