2019.07.10. 15:04:58 10276 305

Arborétum körkép – Magyarország legszebb parkjai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Országunkban több, mint 30 szépséges arborétum ad otthon többezer csodálatos fának, cserjének, növénykének. Egyértelmű esztétikai és turisztikai hasznukon kívül más fontos funkciójuk is van: teret adnak tudományos kutatásoknak, oktatásnak, máshol honos fajták bemutatásának és veszélyeztetett fajok megmentésének egyaránt. Irány az óvott, védett, gondozott zöldkörnyezet, ahol a természet újra magához ölel árnyas fák hűvösében! Íme a legjobb hazai arborétumok!

Tavaszi erdő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tavaszi erdő

Békés környezetbe vágysz? Unod, hogy a galamb, a szúnyog és a házimacska teszi ki a körülötted élő állatsereg nagyrészét? Akkor nyomás, járd körül a legszebb arborétumot!

Zirc arborétum

Kialakulását a hosszú tél, hűvös, nedves nyár és a Cuha patak segítette. Meg persze III. Béla, aki a Cuha felduzzasztásával a maga idejében vadaskertet hozott létre a területen. Valamivel később szerzetesek vették gondjaikba a terepet és őrizték meg az utókornak kincseit. A bejáratnál fűzfákkal szegélyezett helyes kis tóba botlunk, a kertben pedig rengeteg típusú örökzöldé és lombhullató áll. Számos példány ráadásul meglehetősen régóta, van amelyik már négyszáz éve. Az arborétum kutyussal együtt is látogatható!

Jeli Varázskert

Május környékén érdemes látogatni, hiszen ekkor a tenger sok rododendronnak köszönhetően dúsan virágba borul a kert. Itt igazán dúskálhatunk a külhoni növénypompában, rengeteg az egzotikus tájról érkezett virág, fa, bambusz. Kialakítása sokkal később kezdődött, mint a fentebb említett Zirci arborétumban, azonban sem méretben, sem minőségben nem marad el tőle. A nagyjából 100 éve létrehozott füvészkert, több, mint 100 hektárnyi földterületet foglal el és végtelenül változatos képet ad a faunáról. Kutyus ezúttal sajnos otthon marad.

Vácrátóti arborétum

Több mint 13 ezer féle növényével méltán az egyik leghíresebb hazai arborétum. Alpesi virágpompa ezer színben gyönyörködtet, a pálmaházban pedig igazi trópusi különlegességekkel találkozhatunk. A robosztus levelő kubai királypálma, az ún. anyósfotel kaktusz, a papagájvirág például olyan különlegességek, ami még arborétumi körökben is ritkán látható. 27 hektár, tavakkal, tavakban halakkal, a több mint háromezer fán számtalan gyönyörű madárral és folyamatos programokkal várja a zöldre vágyókat. Kutyust behozni tilos, illetve az utakon maradni a séta alatt kötelező a növények és állatkák védelmében!

Szarvasi arborétum

A szarvasi arborétum sok szempontból különleges, például egyik oldalról a Holt-Körös keretezi, tehát folyó parti. Mocsári ciprusai igazán különlegesek, de számos egyéb fa és cserje járul hozzá az élményhez. Jóval nagyobb szabadságunk van itt, mint például a Vácrátóti füvészkertben, ugyanis itt nincsenek kifejezett útvonalak, lehet szabadon sétálgatni és sétánk alatt szinte biztosan összefutunk egy-egy lakmározó nyuszival, vagy őzikével is. Körös-Maros vidéki növény és állatvilág megismeréséhez pedig magunkkal vihetjük a négylábú barátainkat is, azonban szigorúan tartsuk magunkat itt is a pórázon sétáltatáshoz!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...