2024.01.12. 15:33:06 6148 245

Aminek egy napon meg kell esnie… A halandóságról és a halhatatlanságról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már az emberi történelem hajnalán nagy kíváncsiság övezte a halhatatlanság kérdését. A halálról, az elmúlásról való kommunikáció lassan a háttérbe szorult, annak ellenére, hogy a filozófusok próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy egyszer minden megszületettnek szembe kell néznie az eltávozás elkerülhetetlenségével.

Élet és halál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Élet és halál

Az utókor által filozófuscsászárként emlegetett Marcus Aurelius méltán híres “Elmélkedéseiben” többször is eltöpreng a halandóság jelenségén, mondván, hogy: „Maholnap hamu és csontváz vagy, puszta név, vagy még név sem (…) Hiszen minden érzéki esendő és éppen nem állandó (…) Mi legyen a teendő? Bevárod nyugodt lélekkel a véget, akár pusztulás lesz, akár eltávozás.”

A reneszánsz kor neves gondolkodója, Montaigne, pedig a vég bekövetkeztének előre nem ismerésére, tulajdonképpen a folyamatos „készenléti állapotra” ösztönzött – hiszen: „Aminek egy napon meg kell esnie, megeshetik ma is.” Tagadhatatlan, hogy a véggel kapcsolatos érzések között kiemelt helyhez jut a félelem. Ez tökéletesen érthető, és senkinek sem róható fel a földi létből való egykori eltávozástól való szorongás. A kortárs amerikai lelkipásztor, Timothy Keller ezt a nyugtalanságot azzal magyarázza, hogy a halál az a „Nagy Gát”, „Nagy Szakadás”, és „Nagy Sértés”, amely kegyetlenül elválaszt bennünket a szeretteinktől, az addig élt életünktől.

Az állatvilág egynéhány kiváltságos tagjáról úgy vélekednek, hogy rendelkeznek az immortalitás, az emberek által hőn vágyott biológiai halhatatlanság képességével. Talán nem teljesen a véletlennek köszönhető az, hogy a vizekben élő állatok olyan rendkívül ritka képességekkel rendelkeznek, melyek révén – némi túlzással – halhatatlannak nevezhetjük őket. Miért éppen a vizek? Ilyenkor szinte azonnal az élet vizére, és a különféle kultúrák teremtésmítoszaira gondolunk, melyekben először az ősvíz jelent meg, majd ebből indult ki az élet.

A Földközi-tenger egyik szerencsés lénye, az életciklus-visszafordító képességű medúza – a Turritopsis dohrnii, vagyis a halhatatlan medúza. Ez a csodálatos tengeri élőlény a saját sejtjei átprogramozásával fiatalítja vissza magát. Amikor a medúza megbetegszik, megöregszik vagy életveszélybe kerül, aktivál egy egészen látványos túlélési mechanizmust, mely megfiatalítja a sejtjeit.

Egy olaszországi kutatócsoport, Stefano Piraino professzor vezetésével, már belevágott a medúza ezen életmegfordító titkának megfejtésébe. Kutatásaik során a medúza teljes genomját és a sejtek közötti kommunikációt vizsgálják. A professzor szerint a medúza ezen adottsága nem igazán nevezhető halhatatlanságnak, hanem megújulási képességnek. Ezt nevezik tudományos körökben sejt transzdifferenciálódási folyamatnak. Ha sikerülne a kutatóknak behatóbban megismerkedni, majd az emberi szervezetben is hasznosítani ezt, akkor – ha halhatatlanságot nem is, azonban – jobb regenerációs módot nyerhetnénk a gyógyulásban (pl. bőrégések, zúzódások, sebek, törések stb.)

Ma már több önmegfiatalító hajlamú állatról is tudunk, köztük például: egy, a kanadai Új-Fundland partjainál élő homárfajtáról, mely a becslések szerint akár másfél évszázadig is képes élni. A teknősökről pedig már több évszázada tudjuk, hogy amennyiben háborítatlanul élnek (pl. nem esnek ragadózok zsákmányául), az idő számukra rendkívül hosszúra nyújtózkodhat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.