2023.07.06. 13:20:00 5938 220

Amikor a nyári jókedv nem ragad ránk: Ezek a legmelegebb hónapokra jellemző mentális kihívások
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A népesség döntő része a nyár kihívásai ellenére is epekedve várja a jó idő beköszöntét. és tervek százaival vág bele ezekbe a hónapokba. Ezzel szemben vannak olyan embertársaink is, akiknek nem ennyire egyértelműen napfényes ez az időszak. A túlzó elvárások és azok beteljesülésének elmaradása lelki problémákat is előidézhetnek.

Depressziós nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Depressziós nő

A nyári bakancslista kihívási mellett nem szabad elfeledkeznünk a nem kizárólagosan a nyárhoz kötődő, de ekkor súlyosbodni tudó mentális gondokról sem: A túlzottan meleg időjárás és úgy általában az évszakok változása nem várt hatással lehetnek a hangulatunkra nézve! Amennyiben azt vesszük észre, hogy a nyári időszak kedvezőtlenül hat ránk, ne habozzunk megfelelő támogatást (vagy kezelést) kérni! Fontos, hogy fokozott figyelemmel legyünk a környezetünkben élő olyan embertársainkra is, akikről tudjuk, hogy mentális egészségügyi problémával küzdenek.

Nyáron jelentkező - vagy súlyosbodó - mentális betegségek

Szorongás

A filmekből és a közösségi médiából is ömlik ránk annak eszményképe, hogy milyennek is kell(ene) lennie a tökéletes nyárnak. Azonban a földrajzi eltérések és az életszínvonal mellett személyes preferenciáink szintúgy befolyásolhatják az elvárásainkat és a lehetőségeinket. A nagy nyomás, miszerint mi is fel tudjunk mutatni legalább egy - nem mindennapi - nyaralást dokumentáló fényképalbumot, káros is lehet, hiszen hétköznapi emberként sokszor csak erőnkön felül tudjuk hozni a minimumnak kikiáltott kötelezőt. Arról nem is beszélve, hogy a másoknak történő megfelelés közben éppen a lényeg, azaz a saját örömünk veszik el.
Szorongást okozhat az is, ha nem tudjuk kipipálni a nyárra tervezett feladatainkat, vagy éppen az, hogy kevesebb ruha takarja a testünk nem éppen előnyös részeit.

Hőség okozta pszichózis

A hirtelen meleg vagy éppenséggel a rendkívül hőség és a hőhullámok hozzájárulhatnak olyan pszichotikus tünetek kialakulásához, mint például a hallucináció, illetve a téveszmék. Azok, akik amúgy is hajlamosabbak a pszichózisra, fokozottan érzékenyek lehetnek a melegedő időjárás negatív egészségügyi hatásaira. Ők próbáljanak minél kevesebb ideig tartózkodni közvetlen napsütésben, illetve nem klimatizált helyiségekben.

Szezonális affektív zavar (SAD) / nyári depresszió

A szezonális affektív zavar egy olyan pszichiátriai megbetegedés, amely hangulatzavarral jár a napszakok változása, de különösképpen a téli hónapok lecsökkent nappali fényviszonyai miatt. Kivételes módon néhányunk esetében a nyári hónapokban is jelentkezhet ilyen hangulatzavar, amelynek tünetei között jellemzően szorongást, ingerlékenységet, álmatlanságot és étvégytalanságot tapasztalhatnak. Esetenként pedig éppenhogy a levertség ellenkezője okoz gondot: Az általános hangulatunk olyan túlzott felfokozódása tapasztalható ilyenkor, ami nem teszi lehetővé a reális döntéshozatalt.
Az előzőhöz kapcsolódóan a szezonális depresszióról is szót illik ejteni: A nyár a lazaság helyett inkább stresszhelyzeteket jelenthet, amely depressziós tüneteket okozhat vagy mélyíthet el. Ilyenkor mások jókedve ahelyett, hogy magával ragadná az érintetteket, csak még mélyebb lelki válságba taszíthat.

Forrás: www.webbeteg.hu, www.hazipatika.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...