2021.11.09. 09:15:00 8143 293

Amiért jövő ősszel érdemes lesz betárazni vadgesztenyéből: Bio és olcsó mosószer!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hogy miért nem jött szembe velem ez a módszer pár hónappal ezelőtt! Annyi, de annyi vadgesztenyét rugdostam félre a járdáról…. idénre már mindegy, de jövőre már okosabb leszek! Hogy miről hadoválok? Egy nagyszerű alternatív mosószer lehetőségéről! Igen, gesztenyéből!

Mosószer gesztenyéből - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mosószer gesztenyéből

Szívesen lecserélnéd a kevésbé környezetbarát mosószeredet valami vegyszermentesebb megoldásra? A lehetőség adott! A remekül bevált mosódió mellett pedig egy még gazdaságosabb lehetőség is előttünk hever: a vadgesztenye. Azt azonban muszáj megjegyezni, hogy ez a folyékony mosószer inkább csak a színes ruhák mosásánál válik be.

Így készíts folyékony mosószert vadgesztenyéből!

A DIY gesztenyés mosószernél egy adag ruha mosásához 5-6 darab vadgesztenyével kell számolni. Érdemes frissen felszedni a termést a fa alól, mert ilyen állapotában a legkönnyebb kettévágni és eltávolítani a héját. Az “öregebb” gesztenyéknél nem érdemes megspórolni az előkészítő lépést, azaz az áztatást! (Ha nem szeretnél pepecselni a héj eltávolításával, akkor viszont a főzési idő hosszabbodik meg, ami néhány órát fog felemészteni.)

  1. A héjától megszabadított vadgesztenyéket vágd darabokra.
  2. Bő 1 liter vízzel tedd fel főni, majd forrástól számított 10 perc után vedd le a tűzhelyről.
  3. Az eredmény egy kissé felhabosodott, sárgás színű főzet lesz, ami alig sűrűbb a víznél.
  4. Ha a gesztenyét maradéktalanul fel szeretnéd használni, turmixold össze a darabokat a lével.
  5. Mivel a mosószerünk gyakorlatilag illatmentes pár csepp illóolajjal, szárított gyógynövénnyel (vagy mosóparfümmel) kedvünk szerint illatosíthatjuk!
  6. Az elkészült gesztenyés mosószert használat előtt hagyd állni egy éjszakán át.

A mosószerből ne készíts el egyszerre többet, mint 10 napra valót, mert annál tovább nem őrzi meg a minőségét még hűtőben sem! A meghámozott és eldarabolt (ledarált) gesztenyét viszont betárazhatod úgy, hogy a további mennyiségekhez való adagot tepsin eloszlatva kiszárítod.

Tipp: A mosási hatékonyságot fehér ruhák esetén úgy növelheted, hogy szódabikarbónát adsz az adalék mellé!

Forrás: www.zerowasteuppsala.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában