2021.05.12. 12:00:00 7157 226

Alvászavarok? A menopauza is ludas lehet ebben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A változókort nem könnyű megélni, sem lelkileg, sem fizikálisan. A menopauza okozta hormonális változások (ösztrogén és progeszteron csökkenése) sok esetben még a lezajlása utáni időszakban is okozhatnak kellemetlen tüneteket. Ezek közé szintén beletartozhatnak a női nem alvásproblémái.

Alvászavarral társuló menopauza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alvászavarral társuló menopauza

A nők körülbelül 12%-a tapasztal alvási panaszokat, viszont az ilyen zavarok aránya a 40-50 éves korosztálynál drámai módon megemelkednek. A változókorba lépő nők 40%-a tapasztal alvási zavarokat!

Milyen alvással kapcsolatos zavarokat okozhat a menopauza?

Az alvás-ébrenlét ciklus az életkor előrehaladtával egyéni mértékben, de változik: Kevesebb alvást eredményez, ami mellett a változókor az alvás minőségét is célba veheti.

1. Éjszakai hőhullám

A testhőmérséklet hirtelen megnövekedése (az ösztrogénszint csökkenésének hatása) fokozott izzadáshoz vezet. Az arcot érinti először, majd átterjed a mellkasra és onnan a többi testrészre. A kellemetlen tünet éjszakai megjelenése megszakíthatja az alvási folyamatot, míg a megnövekedő adrenalinszint pedig a visszaalvást nehezíti meg. A gyakori ébredések miatt másnap fáradtan ébredhet az érintett.

2. Álmatlanság

Krónikus álmatlanság is kifejlődhet az előző pontban taglalt kellemetlenségből: A nyugtalan alvás és az elalvási nehézségek ingerlékennyé és szorongóvá tehetik a változókorral együtt élni kénytelen nőt. A fáradtság továbbá növeli a figyelemzavar esélyét, és gyakran idéz elő fejfájást. (Az álmatlanság sok gyógyszer mellékhatása is lehet.)

3. Alvászavaros légzés

Az alvási apnoe és a horkolás jellemző és súlyos velejárója a menopauzának. A légzés átmeneti szünetei az alvás minőségének romlásával járnak együtt. Ennek a tünetnek a kockázatát a progeszteronszint csökkenése nagymértékben megnöveli. Erre megoldást nyújthat hormonpótló terápia, azonban érdemes jól körül járni ennek komoly kockázatait is.

4. Egyéb alvászavarok

Megzavarhatja az alvást olyan rendellenesség is, mint a nyugtalan láb szindróma és a végtagok periodikus mozgászavara.

Hogyan kezelhetők a változókori alvászavarok?

Beszéljük át a személyes kórtörténetünket ismerő orvosunkkal a lehetséges kezelési lehetőségeket, és hajtsunk végre életmódbeli változásokat:

1. Figyelj oda a testsúlyodra!

A hormonális változások sokszor járnak együtt testtömeg növekedéssel, így érdemes áttervezni étkezési szokásainkat, amikor észleljük magunknál a menopauza első tüneteit. A hőhullámokat szaporító fűszeres ételeket is jobb kerülni.

2. Ne adj teret az alvás megzavarásának!

Különösen kora este mondjunk le inkább az alkoholról, a nikotinról és a koffeinről, ha nem akarjuk, hogy növekedjen az alvás megzavarásának esélye!

3. Zárd el a „csapokat”!

Lefekvés előtt pár órával már ne fogyasszunk túl sok folyadékot, és elalvás előtt látogassuk meg a mosdót is, hogy ne kelljen felébrednünk ezek miatt az éjszaka közepén.

4. Alakíts ki (új) alvási rutint!

Feküdj le azonos időpontban minden nap, és ne szunyókálj napközben. A különösképp stresszes nők mindenképp relaxáljanak lefekvés előtt, és érdemes egy váltás hálóruhát is odakészíteni az ágy mellé, ha hőhullám is előfordul az éjszaka. A hűvösebb szövetek nem csak a pizsamánál jönnek jól, az ágyneműt is érdemes ilyenekre cserélni.

Forrás: www.sleepfoundation.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...