2020.12.22. 14:24:22 9886 232

Almás rozmaringzselé – az ünnepi asztal új sztárja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még hogyha ragaszkodunk is a klasszikus karácsonyi ízekhez, akkor is bevezethetünk mellé évről évre valami újdonságot, ami kicsit izgalmasabbá teszi a menüt. Ha igazán jól sikerül, akár egy új hagyományt is teremthetünk vele. Idén legyen ez az újdonság, a rozmaringzselé!

Almazselé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almazselé

Az elmúlt években egyre népszerűbbek a sós ételek mellé kínált gyümölcszselék, lekvárok. Például a svéd húsgolyó már-már elképzelhetetlen áfonyalekvár nélkül! :) De a minőségi és a fine-dining vonalon is találkozhatunk vele és sokunknál otthon is. Nem csak a húsok, de rántott zöldségek, sajtok is kívánják maguk mellé az édeskés, savanykás ízt. Ezen kívül pedig, szendvicsben is megállják a helyüket!

Almás rozmaringzselé

Mindenképp vegyszermentes, kezeletlen helyről származó rozmaring ágacskákra lesz szükségünk hozzá, legjobb, ha a konyhakertben megterem. A télre tekintettel ültetni nem, de cserepes fűszernövényt vásárolni most is tudunk, és a piacokon árusító kistermelőknél is találhatunk. Végső esetben pedig használhatunk morzsoltat is. 2-3 csokorra lesz szükségünk, morzsolt rozmaring esetén ez kb. 50 grammot jelent.

Kelleni fog még: 30 dkg cukor (vagy édesítőszer), 1 liter 100% narancslé és egy tasak dzsemfix. Ha friss rozmaringgal dolgozunk, mossuk meg alaposan az ágacskákat, töröljük szárazra és csipkedjük le a leveleket a szárról. Egy deciliter vízben keverjük el a cukrot és forraljuk fel. További szűk negyedórán át melegítsük, míg a cukor világosbarnára karamellizálódik, majd adjuk hozzá a rozmaringot. Keverjük össze, és kb. egy percig, barnulásig főzzük így, kevergetve. Majd öntsük fel a narancslével egy forrástól számított 5 percig főzzük, homogén állag eléréséig. Ha feloldódott az összes karamell, elzárhatjuk a tűzhelyet, hagyjuk kihűlni a főzetet, majd szűrjük le. Az átszűrt lében keverjük el a dzsemfixet, forrástól számított 3 percen át főzzük. Ezt követően töltsük előzőleg sterilizált üvegekbe és zárjuk le.

Mitől lesz almás?

Ha a befőzőcukrot almával helyettesítjük, jóval krémesebb, szaftosabb végeredményt kapunk és nem lesz bódítóan édes sem. 7 nagy méretű almát hámozzunk meg, főzzünk puhára és turmixoljuk össze. Ehhez adjuk hozzá az átszűrt rozmaringos főzetet és együtt forraljuk össze. Húsokhoz, rántott sajthoz, grill szendvicsekhez is nagyon finom, kínáljuk bátran az ünnepi asztalon!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?