2021.07.16. 08:32:41 7372 241

Állati tejek helyett növény alapúak, próbáld ki te is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokaknak okoz egészségügyi problémát az állati fehérje, a tejfehérje. Mások pedig szabad döntésüknél fogva mondanak le az állati termékek vagy akár csak a tejtermékek fogyasztásáról. Még ha nem is iktatjuk ki a hagyományos tejet életünkből, azért érdemes kipróbálnunk az alternatívákat!

Növényi tejek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Növényi tejek

Szerencsére évek óta bőséggel válogathatunk a boltok polcairól a növényi tejek közül. Ma már annyiféle létezik, hogy nem kell kompromisszumot kötnünk, egyszerűen csak meg kell találnunk azt, ami nekünk a leginkább ízlik. Legyen akár elvi, egészségügyi vagy etikai az elhatározásunk oka, nézzük meg mi is kerül a bögrénkbe.

Szójabevitel -mértékkel

A szójatej és más szójaalapú tejtermékek elsőként jöttek be a helyettesítő piacra, jól illeszkedve a vegetáriánus és vegán elképzelésekbe. Ízük jellegzetes és a tehéntejtől igencsak elüt, viszont magas fehérjetartalmuk kárpótol ezért. Mivel a hormonháztartást is befolyásolhatja, ezért a mértéktartásra nagyon oda kell figyelni, ráadásul allergén is lehet. Fontos, hogy az összetevőket alaposan nézzük át mielőtt a kosarunkba tennénk egy dobozzal, mert előfordulhat, hogy állati alapú adalékanyagok is kísérik a szóját.

Rizs és zabtejek – ízben közel, tényekben messze

Lényegében ezek a rizsitalok, zabitalok, bár ízben hasonlóak a tehéntejhez, igazából semmi közük nincs hozzá. Azonban igen egészségesek. Többségükben nem tartalmaznak cukrot, lehet velük sütni, főzni. Olyan joghurtot, tejszínt is vásárolhatunk, amely rizs- vagy zabalapú, de a kalóriatartalmát érdemes nyomon követni. Ha tehetjük, válasszunk vitaminokkal, ásványianyagokkal dúsított terméket. Bőrtünetek fennállásakor érdemes rizstejet választanunk a mindennapokra is.

Magtejek, mandulatej, kókusztej – ínyenceknek különösen

Ezek a tejpótlók általában hordozzák magukban az eredeti termés ízét is, így erősebb, de különösen jól használható ízvilágra kell számítanunk. A thai jellegű ételek például nemegyszer kókusztejjel készülnek, nem véletlenül. Süteményekbe, kávéba is kiváló, ugyanakkor egy főzelékhez már érdekes választás. Alacsony szénhidrát-, magas zsírtartalom jellemzi a magtejeket, akár a magokat. Bőrgyulladás, ekcéma, pattanások jelentkezése esetén a csonthéjasokból készült tejek nem jelentenek jó választást. Illetve csonthéj allergia esetén természetesen abszolút felejtsük el ezt a lehetőséget.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.