2018.10.28. 16:54:17 11863 306

Albérlet kiadás - csak okosan!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A lakáskiadás jó extra bevételi forrás lehet, de mindenképpen érdemes odafigyelni a részletekre, és jó szerződést kötni. Ha egy mód van rá, akkor kerüljük el a pereskedést az albérlőkkel!

Albérlet szerződés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Albérlet szerződés

A lakóingatlanok bérleti piacán ma pillanatok alatt kelnek el nemcsak a jó adottságú lakások, hanem az átlagosak is. Úgy tűnik, hogy a kínálat alulmúlja a keresletet. Sokan azért ódzkodnak egyébként üresen álló lakásuk, házuk kiadásától, mert tartanak attól, hogy a bérlőkkel problémájuk támadhat. Sok történet kering az interneten, amelyekben a bérbeadó hosszadalmas procedúra árán tudott megszabadulni túlságosan is ragaszkodó bérlőitől. Pedig a peren kívül létezik más hatékony megoldás is, legalábbis a határozott idejű bérleti szerződéseknél.

A bérleti szerződés lehet határozatlan vagy határozott időtartamú, mindkét formát érintő gyakorlati probléma, ha az addigi bérlő a szerződés lejárta vagy a szabályos felmondás ellenére sem szándékozik elhagyni a bérelt ingatlant.

A határozott idejű bérleti szerződés lejártát követően a bérbeadó 60 napon belül kérheti a bíróságtól a lakás kiürítését. A kérelmet ugyan a bírósághoz kell benyújtani, de ez nem peres eljárást jelent!

Az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése iránti kérelmet a bíróság nemperes eljárásban, mondhatni soron kívül és gyorsan kezeli. Éppen az a lényege ennek a jogintézménynek, hogy a sérelmet szenvedett bérbeadó számára gyors és viszonylag egyszerű eljárás keretében biztosítsa a lakás kiüríttetésének lehetőségét. Ennek az sem jelent akadályt, ha a lakásban esetleg kiskorú is tartózkodik.

A megfelelően előadott kérelem beérkezését követően legkésőbb 5 munkanapon belül intézkedik a bíróság, és máris végrehajtóhoz kerülhet az ügy. A végrehajtót a bíróság felhívja, hogy foganatosítsa a lakás kiürítését, és az eljárás időpontjáról értesítse az illetékes rendőri szerv vezetőjét, kiskorú személy érintettsége esetén pedig az illetékes gyámhatóságot is.

A végrehajtó rendőr vagy tanú jelenlétében a helyszínen kézbesíti a végzést a lakásban tartózkodó nagykorú személynek, és felhívja őt, hogy a lakásban tartózkodó valamennyi személlyel együtt a lakást az ingóságoktól kiürítve 2 napon belül hagyja el. A végrehajtó szükség esetén – a rendőrség közreműködésével – a 2 nap elteltével a helyszínen ellenőrzi a teljesítést és foganatosítja a lakás kiürítését.

Fontos a 60 napos határidő betartása, mert ez egyúttal jogvesztő határidőt jelent a bérbeadó számára. A kérelem előterjesztése során egyebek mellett természetesen igazolni kell, hogy a bérleti szerződésben meghatározott időtartam letelt. További szabály, hogy a végrehajtási törvényben szabályozott általános kilakoltatási moratórium erre az esetkörre is vonatkozik, tehát az egykori bérlő november 15. és április 30. közötti időszakban nem lakoltatható ki. Erre az időszakra használati díj követelhető az egykori bérlőtől, de ez már egy másik (pl. fizetési meghagyásos) eljárás keretei között intézhető.

Szerző: dr. Vágány Tamás

Forrás: D.A.S

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...