2020.02.12. 15:50:45 8194 252

Aki babát szeretne, hagyjon fel az aggódással! - Meddőség és szorongás
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A meddőség orvosi és társadalmi megfigyelések szerint gyakran társul krónikus stresszállapothoz, amely szorongással összefüggő és depressziós tünetekben is megnyilvánulhat. Egy néhány éve hazánkban lefolytatott vizsgálat célja a termékenységi problémákkal és anélkül élő nők pszichológiai állapotának felmérése volt, valamint a meddőségben szenvedő nők szorongásos és depressziós tüneteinek feltárása.

Meddőség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Meddőség

134 terméketlen és 91 termékeny nő részvételével végezték el a felmérést. (A krónikus betegeket kizárták a vizsgálatból.) A kutatók interjúkat is készítettek egyéb stresszforrások jelenlétéről és mértékéről. A kutatás egy időben próbálta figyelembe venni a biológiai, pszichológiai és társadalmi folyamatok összetett kölcsönhatásait:

A szociális környezet, különösen a partner támogatása járulhat hozzá a terméketlen nők stresszének csökkenéséhez. Ezzel szemben maga a meddőség károsan befolyásolhatja a kapcsolatok minőségét: szexuális elégedettség hiányához vagy kapcsolatválsághoz vezethet. A szexuális önértékelés, valamint a szexuális kapcsolat megtervezésére nehezedő nyomást azonban a magyar nők zavaróbbnak tekintik, mint a partnerükkel a meddőségről folytatott kommunikáció problémáját. A társadalmi nyomás – családmodell - is súlyosbíthatják a meddőség pszichológiai következményeit. A terméketlen nők depressziós tüneteit az anyjukhoz köthető kapcsolati stressz tovább fokozta.

A biológiai tényezők egyike a nők életkora, amely nemcsak a terhesség megtervezése és a fogamzás közötti időt befolyásolja, hanem a gyermek egészséges fejlődését és normális születését is, ezért az előrehaladott életkor kiemelkedő stresszfaktorrá válhat. A terméketlen nők fiatalabbak voltak a felméréskor – azonban már idősebbek voltak, mint a termékeny nők az első szülésükkor -, de szignifikánsan rosszabb pszichés jólétet mutattak azoknál, akik már anyák voltak.

A megélhetés miatti aggodalom (pl. munkanélküliség) szintén hat a pszichológiai jólétre, ezen keresztül pedig a termékenységre. Érdekes, hogy a fővárosban élők aránya magasabb volt a termékeny nők körében, viszont a nagyobb jövedelem gyakrabban fordult elő a terméketlen csoportban. Megállapították, hogy azok a nők mutatnak depresszívebb tüneteket a terméketlen csoportból, akiken már végeztek eredménytelen termékenységi kezelést. A termékenységi kezelések lelki egészségre gyakorolt ​​hatása lehet a legerősebb depressziós tünet, valószínűleg a megnövekedett tehetetlenségérzet miatt.

A terméketlen nők depressziós és szorongással összefüggő tünetei erőteljesebbek voltak, mint a termékeny nőknél megfigyeltek. Emiatt arra ösztönöznék a családalapítás előtt álló nőket, hogy enyhítsék az őket ért stressz szintjét – szükség szerint pszichoszociális beavatkozások révén.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.