2016.10.13. 16:00:37 35627 214

Ahol még októberben is jó idő van: Alanya, Törökország
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Alanya még ilyenkor is elkényezteti a török Riviérára érkezőket. A 27-31 fokos októberi hőmérséklet sokkal kellemesebb a főszezonnál, így ideális lehet azon nyaralók számára, akik egy kicsit elmenekülnének a borongós magyar ősz elől. Tehát nem kell olyan messze menni, ráadásul az utószezonban jóval olcsóbb az utazás és a szállás is.

Alanya kikötője - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alanya kikötője

Alanya dióhéjban

Sokak szerint Alanya jobb hely nyaralásra, mint Antalya, viszont Antalya térségében több a látnivaló, a programozási lehetőség.

Az Alanya-i strandok kavicsosak, kivétel a térség legszebb strandja, a Cleopatra Beach, ami zömében homokos; lehet mondani, hogy Alanya övezetének nyugati részén vannak a homokos strandok, a keleti részen inkább kavicsosak. A kavicsok miatt a vízben lépdelés mezítláb elég kényelmetlen, fürdőszandál ajánlott, ez a helyzet többnyire az Antalya-i strandokon is, a tengervíz sokáig sekély, vannak napok, amikor nagyok a hullámok

A szállodaválasztásnál tájékozódni tanácsos a tengerpart jellegéről is Alanya olyanoknak való, akik a strandolás mellett szívesen mennek be a városi nyüzsgésbe, és szeretnek shoppingolni.

Nagyon hosszú repülőtéri transzferre kell számítani, a hotel elhelyezkedésétől függően 2-2,5 óra (az alanyai városi hotelek esetén akár 3 is)! Ezt a hátrányt különösen a kisgyermekekkel utazó családoknak kell számításba venni. Jellemzően kisbuszban történik a szállítás, nem túl kényelmes. 45 perc után megáll a busz egy étteremnél, és a szünet után jön még egy 45 perc az első szállodáig. A transzfer tehát erősen függ attól, hogy az adott vendég szállodája hányadik a sorban. Taxival, egyénileg a transzferidőből lecsíphető akár 30 perc is.

Akik érzékenyek a hőségre, azok ne nyaraljanak itt júliusban és augusztusban (általában a július végétől augusztus közepéig terjedő időszak a leforróbb, bőven 40 fok fölött is lehet a csúcshőmérséklet!). A tenger október végéig alkalmas a fürdőzésre.

A 70 ezres helyi lakosságú Alanya lényegében négy nyaraló központból áll: Konakli, Incekum, Avsallar és Karaburun. Az alanyai szállodák többségére jellemző, hogy egy közút választja el őket a szabad strandnak tekinthető tengerparti sávtól. A szállodáknak nincs teljesen privát strandja. Ahol van kulturált gyalogos aluljáró, ott kellemesebb a strandra jutás, mint ott, ahol a közúton kell megküzdeni átkeléskor a forgalommal, a zebra hiányával. A hoteleknek a strandon többnyire van saját beach bárjuk.

Az alanyai városi szállodákat egyrészt azok a fiatalok választják, akik igénylik a bulihelyek közelségét, másrészt a gyermekes családok a homokos strand és a vízi vidámpark miatt.

Programlehetőségek Alanya térségében:

• Vörös-torony (13. század) • Bazárok, rafting, hajókirándulások, búvárkodás • Sapadere-kanyon • Kleopátra strand • Dimcay-vízesések • Barlangok (Dim, Damlatas) • Water Planet Water Park • Delfinárium • Selyemüzletek • Környező hegyekben kirándulások, hegymászás

10 dolog, ami tetszett

  1. Egész jó hely, de semmi különleges, és semmi borzasztó, minden úgyis a szállodán belüli létről szól
  2. Van egy elég hangulatos kikötő, és jó vásárlási lehetőségek
  3. Rengeteg éjszakai szórakozóhely
  4. Barátságosak az emberek, persze kereskedelmi érdekeiktől is vezérelve
  5. A csodás, széles Cleopatra Beach, ahol helyiek is strandolnak és ettől érdekesebb, ráadásul csomó vízi sportolási szolgáltatás közül lehet választani
  6. A príma időjárás, az, hogy nyáron kicsi az esőzés kockázata
  7. Olcsóság a Migros szupermarketben
  8. A helyi tömegközlekedés, a dolmusz olcsósága és praktikussága
  9. A sok hajókirándulási lehetőség
  10. Nagyon jókat lehet lakmározni, két kedvenc helyi specialitás a hússal töltött tésztatáskák, és egy szőlőszirupos édesség, amit forró vajjal szervíroznak

10 dolog, ami nem tetszett

  1. Unalmasan hotel a hotel hátán, a tömegturizmus monoton gépezete
  2. Nyáron túl nagy a hőség
  3. A hoteleken kívül folyamatosan ránehezedik az emberre a vásárlási kényszer, pár nap után elege lesz a sok bőr- és ékszerüzlettől, a parton a nyaralót zaklató, ravasz kereskedők, az éttermek előtti becsalogatós emberek egyenesen megragadják a turisták karját
  4. Van kevésbé szép partszakasz is
  5. Sok az elég csúnya új épület, Alanya város itt-ott elég szemetes
  6. Az igazán érdekes kulturális, természeti látnivalók messze vannak
  7. Hosszú a repülőtéri transzferidő
  8. Egyáltalán nem mondható minden olyan olcsónak
  9. Az idegesítő szúnyogok
  10. A sok nagyképű, pénzét szóró, bunkó orosz nyaraló

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...