2024.09.18. 12:46:18 3704 140

A videojátékok időnként hasznosak is lehetnek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan úgy vélekednek, hogy a videojátékok a kortárs kultúrában jócskán túlnőtték puszta szórakoztatási mibenlétüket azáltal, hogy a modern társadalom megkerülhetetlen elemévé formálódtak. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy kimagasló szerepet vállalnak a digitális interakciók terén, éppen ezért nem meglepő, hogy a jelenség a magánszemélyek mellett a vállalkozások és marketingszakemberek érdeklődését is felkeltette.

Videojátékos - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Videojátékos

A Techopedia aktuális videojáték-elemzései olyan területeket jártak körül, mint a feltörekvő trendek, technológiai újítások, vagy éppen a változó videojáték-dinamika. Kiderült, hogy a tavalyi év videojáték-iparának globális bevétele megközelítette a 180 milliárd dollárt, ami az előző évekhez képest 0,6 százalékos növekedést jelent.

A videojátékosok száma világszinten elérte a 3,38 milliárdot, akik közül a legaktívabb digitális játékosoknak az ázsiai-csendes óceáni térségben élők mutatkoztak. A legkelendőbb játéknak a Rockstar North által fejlesztett Grand Theft Auto V akció-kalandjáték volt, amiből 2023 novemberéig nem kevesebb, mint 190 millió darabot értékesítettek. A Minecraft pedig több mint 300 millió példányban kelt el. További érdekesség, hogy - a közhiedelemmel ellentétben- a videojáték-függőség a lakosság legfeljebb 10 százalékát érinti, a játékosok átlagéletkora 35 év, melyből 1,7 milliárd férfi és 1,39 milliárd női játékos van.

Ez a rendkívül népszerű szórakozási forma pozitív hattással is bírhat

Feltűnhetett, hogy leginkább a játékosokra gyakorolt negatív hatásokról esik a legsűrűbben szó, viszont többen úgy vélik (köztük szakemberek is), hogy érdemes a lehetséges pozitív aspektusokat is szemügyre venni. A videojátékok ellen szóló „vádak” között a leghangosabb talán az, hogy a játékosokat esetlegesen erőszakossá, túlságosan zárkózottá, szellemileg terheltté, esetenként pedig függővé teheti. Ha őszinték akarunk lenni, úgy az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mindezek miatt leginkább a szülők aggódnak. Kérdés, hogy az akadémiai kutatások megerősítik-e ezeket az ijedelmeket?

Andrew Fishman klinikai szociális munkás, csoportterapeuta legutóbbi tanulmányában kijelentette, hogy a virtuálisvalóság-játékok sokak esetében fájdalomcsökkentőként működnek, akárcsak az opioidok - a tanulmányok legalábbis erre mutatnak rá, noha a hatásuktól függetlenül nem tekinthetők egyenlőnek.

A fájdalom szubjektív és figyelmet igényel, így a kutatók már alternatív fájdalomkezelő megoldásokat keresnek, és úgy tűnik, hogy például a digitális játékok és a zenehallgatás is ebbe a sorba tartozónak tekinthetők.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek nehezítik céljaid elérését

Gyakran beszélünk a sikerhez vezető útról, a lehetőségekről, különféle technikákról, rutinokról, módszerekről, különleges „sikerreceptekről”, amiket mindenkinek érdemes kipróbálnia. Azonban annál kevesebb szó esik azokról a figyelmeztető jelzésekről és szokásrendszerekről, melyek nagy eséllyel gátolnak bennünket a sikerelérés céljában, pedig ezekről is érdemes szót ejteni. Tegyük meg most!

Kikhez fordulhatsz, ha szükséged van motivációra

Nincs ember, aki időnként ne merengne el azon: mi az élet értelme? ki vagyok én és mi a „küldetésem”? Belegondolni abba, hogy az életünk véges lehet: fájdalmas. Ugyanakkor ez arra sarkall bennünket, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, megismerjük saját valónkat és lehetőségeink, adottságaink mértéke szerint másoknak is segítséget nyújtsunk valamiben. Az őszi atmoszféra ideális alkalom az elmélkedésre, az átgondolásra és a lelki-szellemi töltekezésre.

Amiért megéri a művészettel foglalkozni

Samantha Kaplan oldalára látogatva ez a bemutatkozás vár bennünket: „Üdvözöllek! A nevem Samantha és energiát festek!” Ezek után már nem is kívánunk tovább keresgélni, hiszen mérhetetlen kíváncsiság lesz úrrá rajtunk, és meg szeretnénk lelni a választ a bennünk életre kelt kérdésre, mégpedig arra: hogyan lehet energiát festeni? A kortárs művész a természet energiáit festi meg a maga különleges hangulatot idéző absztrakt tájképein. Ezen gesztusával ünnepli a bolygón létező összes életet és a természet erőit. Vajon ez a művészet? És még mi lehet az?