2020.01.31. 14:42:34 9191 298

A tökéletes rizottó kulcsa - ahogy a profik csinálják!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ez az eredetileg olasz élet, laktató és végtelen ízverzióban elkészíthető, így a válogatósok, az ínyencek, a hagyományos ízek kedvelői, a vegák és a húsevők egyaránt megtalálhatják a maguk kedvenc rizottó receptjét. Itt pedig megtudhatod a kulissza-titkokat, ami minden rizottó receptnél hasznodra lesz!

Rizottó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rizottó

Olaszországba utazva a helyi pizzák és kávék mellett mindenképp érdemes kipróbálnunk a rizottót is. Míg Lombardia környékén szárazabban, Velence környékén kifejezetten folyékonyabb, puhább verzió kerül majd a tányérunkra, és ahogy délre haladunk, egyre inkább a selymesebb, laza rizottó kerül előtérbe. Otthon tehát szabadkezet kapunk, készíthetjük északi-, vagy déli módra, nincs főszabály az állagot illetően.

Milyen rizst vegyek?

Az olasz receptek általában háromféle rizsfajtát emlegetnek (a carnaroli, baldo és arborio típusokat), ám bármely rizsfajta alkalmas a rizottó elkészítésére. Mivel az állag egyéni ízlés kérdése, így magunk tapasztaljuk majd ki, melyik típus válik be igazán.

Miben készítsem?

Egy vastagabb aljú, magas falú fazék tökéletes választás. A vastag alsó rész segítségedre lesz, hogy ne égjen le a rizs, a magas falnak köszönhetően pedig nem menekülnek ki a hozzávalók az edényből a kevergetés során. Arra azonban légy tekintettel, hogy a főzés végén fedő alatt pihen 3-4 percet a rizottó, így olyan edényt kell választanod, amelyik rendelkezik tökéletesen passzoló fedővel is.

A legfontosabb elem – a keverés

Mikor a rizs a felhevített zsiradékra kerül, elengedhetetlen, hogy egyenletesen melegedjenek át a szemek, eközben pedig ne piruljanak meg és ne égjenek le. Az egyetlen módja annak, hogy ezt elkerüljük, ha folyamatosan kevergetjük. Előtte azonban már készítsük oda a bort és a szükséges alaplevet, hiszen a folyamatos kevergetés a későbbiek során is elengedhetetlen lesz!

Mikor a rizs már üveges, elkezdjük hozzáadni, nagyjából pohárnyi mennyiségenként a bort, majd az alaplevet. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő pohárnyi folyadékot, mikor a rizs már felvette az előzőt.

A folyamatos kevergetés ebben a főzési fázisban két célt is szolgál: segítjük a rizs folyadék felszívási képességét, és egyben eloszlatjuk a rizs felszínéből felszabaduló keményítőt. Ettől lesz majd a végeredmény bársonyos, selymes, krémes, „rizottós” és nem sima főtt-rizses.

Ha nem elég bársonyos a végeredmény

Szeretnéd még selymesebbé tenni a rizottódat? Keverj hozzá némi vajat, vagy mascarpone sajtot! Ezt még forrón, de már a tűzről levéve tedd meg, így lesz tökéletes.

Ha nem főtt meg

Mikor felvette a rizs az előírt folyadékmennyiséget, ám a szemek nem puhultak meg, ne főzzük tovább. Ettől ugyanis szétesnek a rizsszemek, ragacsossá válik a végeredmény. Helyette húzzuk le a tűzhelyről és fedjük le. Hagyjuk puhára párolódni a saját gőzében.

Profi tálalás

A rizottót mindenképp forrón tálald, egy kevés borsot őrölve a tetejére, esetleg parmezánt is reszelhetsz rá. Jól mutat rajta a friss zöld fűszer, és néhány csepp olívaolajjal meglocsolva igazi remekművet kínálhatsz vacsoravendégeidnek!

Forrás: mindmegette.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.