2024.08.21. 08:33:10 5913 171

A tökéletes élmény állapota - Ez a kreatív flow
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pszichológus Csíkszentmihályi Mihálytól származó és rendkívül népszerű „flow-elmélet” a pillanatban, élményben, tevékenységben való tökéletes feloldódást jelöli, ami mellett egy ideig bizonyosan elmosódik, eltörpül minden egyéb jelenség. A teória többek érdeklődését felkeltette, így a téma olyan alkotásokban is főszerepet kapott, mint például a 2020-ban készült „Soul” című animációs fantasy-dráma.

Alkotás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alkotás

A „tökéletes élmény” alapját képező „flow” (áramlat) jelensége a nagy odaadással, szívvel-lélekkel és szenvedéllyel végzett tevékenységek közepette jelentkezhet. Amikor valamire olyan mértékben összpontosítunk, hogy kizárólag az elérendő cél lebeg előttünk, nagy eséllyel megmerítkezhetünk egy különlegesen rendezett, a szokásostól merőben eltérő, rendezett-szervezett, mégis felemelő állapotban. Ilyenkor minden kiegyensúlyozottnak tűnik bennünk, körülöttünk, sőt még ennek megélését követően is összeszedettebbnek, magabiztosabbnak, célratörőbbnek, kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.

A kreatív flow megtapasztalása során szinte megáll az idő, és egy olyan mentális állapotba kerülünk, amikor a koncentrációnk erőteljesen fokozódik, továbbá a tetteink szinte tökéletes összhangba kerülnek a belső rezdüléseinkkel.

Ez megmutatkozhat a festés, az önismereti naplóírás, kézműveskedés, barkácsolás, főzés, sziklamászás, lakberendezés, egy hangszeren játszás során egyaránt. Az élmény további mozgatórugója az, hogy a képzettségi szintünk ideálisan illeszkedik a kihíváshoz, így egyfajta könnyed elégedettség lesz úrrá bennünk, körülöttünk.

Az „áramlás” állapotát meghatározó kreatív flow főbb ismérvei között kiemelkedik:

Az ego transzcendenciája - vagyis az, hogy a flow alatt az ego háttérbe szorul. Miért fontos ez? Mivel ebben az állapotban a lényünk egy ideig felmentést nyer az önkritikus, kétségekkel, félelmekkel és aggodalmakkal teletűzdelt gondolkodás alól. Így hitelesen és megkötések nélkül cselekedhet, zöld kaput nyitva az alkotói szabadságnak, a spontaneitásnak és a gátlások nélküli önkifejezésnek.

Érvényesül a teljes részvétel - ilyenkor jellemző, hogy a kreatív folyamat minden egyéb „zavaró” tényezőt kizár, hogy az egyén teljesen elmerülhessen a feladat végzésében, figyelve annak minden részletére, mozzanatára, elősegítve a termelékenységet és az alkotóerőt.

Felserken a kreativitás - az ötletek gördülékenyen áramlanak, a kreativitás magas szintjével lepve meg bennünket, amikor úgy érezzük: nincs előttünk akadály.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...