2021.04.13. 09:15:00 8407 258

A testsúly többé ne legyen bélyeg! Ezek az előítéletek negatív hatásai!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Feltűnt már neked is, hogy a kórosan sovány embereket kevesebb verbális bántalom éri, mint túlsúlyos embertársainkat? Mindkettő szélsőség mögött komoly (testi vagy lelki) betegség állhat, ami éppen elég legyőzendő akadály az adott személynek, a többiek ítélkezésére végképp semmi szükségük.

Testsúly miatti ítélkezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Testsúly miatti ítélkezés

Az egészség, az étkezési kultúra és a testtömeg kapcsolata évtizedek óta központi téma a társadalomban, leginkább a női testet veszik górcső alá. A férfiak és a nők is! Az, hogy mi a vonzó és mi az egészséges, sokszor nem esik azonos besorolásba. Ha a férfiak női testhez fűződő kapcsolatát nem tudjuk megváltoztatni, legalább mi nők ne bántsuk egymást emiatt!

Aki nem volt még csak kissé molett sem soha, el sem tudja képzelni, hogy a magasabb testzsírszázalékkal rendelkező emberek milyen kevésbé vagy teljesen nyílt gonoszságokat élnek meg nap, mint nap: Kéretlen fogyókúrás tanácsok, negatív becenevek a testsúllyal kapcsolatosan, és az „olyan szép lennél, pár kilóval kevesebbel” segítő szándékúnak tartott vélemények. A túlsúlyos személy végül elhiszi, hogy nagyobb testben élve szégyenkeznie kell, és bizony ez nem rendben való.

Míg nem is olyan régen a kerekdedebb formák a jóléthez voltak köthetők, mára már a vékonyabb számít úgymond felsőbb osztályúnak – akinek anyagi lehetősége és ideje is van fittnek lenni. A negatív sztereotípiák sajnos megkülönböztetéshez vezetnek, amik aztán a következő nemzedékben élnek tovább.

A testsúly miatti kritikák negatív hatásai:

Még a jó szándékba csomagolt testsúlyhoz köthető kritikák is szorongást váltanak ki a motiváció helyett. A rossz önértékelés és a folytonos stresszhelyzet pedig depresszióhoz is vezethet! Sokan a tartós szégyenérzet miatt nem képesek aztán testmozgást végezni a közösségben vagy orvosi segítséget kérni, inkább egyre bővebb ruhákba bújtatják el magukat.

Számoljunk le a tévhitekkel:

  1. Legelsőnek azzal a tévhittel kell leszámolnunk, hogy a testméretünket csakis mi befolyásoljuk. Ha ez igaz lenne, csupa Adonisz és bikinimodell alakú nő venne minket körül. De ahogy pl. a magasságunk és a szemszínünk sem egyforma, úgy a testalkatunk sem az, hovatovább egyikről sem mi döntöttünk!

  2. Általános vélekedés, hogy a túlsúlyos emberek lusták. De mi ezt nem tudhatjuk, igaz? Nem tudhatjuk, hogy a súlya miatt megbélyegzettek már hányszor és hányféleképpen szerettek volna lefogyni. Azt pedig végképp nem tudhatjuk, hogy mi akadályozta meg őket a céljuk elérésében!

Mit tehetünk mi a hétköznapokban?

  1. Hagyjunk fel a különböző diétákról és trendi étrendekről való fecsegéssel!

  2. Ne nyilvánuljunk meg más emberek testéről!

  3. Tartsuk meg magunknak a kéretlen egészségügyi tanácsokat!

  4. Ha zavar más emberek túlsúlya, érdemes rendet tenni a közösségi médiás üzenőfaladon és követéseidnél. Milyen tartalmakat részesítesz előnyben? A valódi legyen az etalon!

+1 Ha minket ér ilyesfajta kritika, bátran mondjuk meg, hogy ezek a megjegyzések egyáltalán nem hasznosak, és kérjük meg az illetőt, hogy ne beszéljen többé a súlyunkról.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.