2021.04.13. 09:15:00 8558 258

A testsúly többé ne legyen bélyeg! Ezek az előítéletek negatív hatásai!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Feltűnt már neked is, hogy a kórosan sovány embereket kevesebb verbális bántalom éri, mint túlsúlyos embertársainkat? Mindkettő szélsőség mögött komoly (testi vagy lelki) betegség állhat, ami éppen elég legyőzendő akadály az adott személynek, a többiek ítélkezésére végképp semmi szükségük.

Testsúly miatti ítélkezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Testsúly miatti ítélkezés

Az egészség, az étkezési kultúra és a testtömeg kapcsolata évtizedek óta központi téma a társadalomban, leginkább a női testet veszik górcső alá. A férfiak és a nők is! Az, hogy mi a vonzó és mi az egészséges, sokszor nem esik azonos besorolásba. Ha a férfiak női testhez fűződő kapcsolatát nem tudjuk megváltoztatni, legalább mi nők ne bántsuk egymást emiatt!

Aki nem volt még csak kissé molett sem soha, el sem tudja képzelni, hogy a magasabb testzsírszázalékkal rendelkező emberek milyen kevésbé vagy teljesen nyílt gonoszságokat élnek meg nap, mint nap: Kéretlen fogyókúrás tanácsok, negatív becenevek a testsúllyal kapcsolatosan, és az „olyan szép lennél, pár kilóval kevesebbel” segítő szándékúnak tartott vélemények. A túlsúlyos személy végül elhiszi, hogy nagyobb testben élve szégyenkeznie kell, és bizony ez nem rendben való.

Míg nem is olyan régen a kerekdedebb formák a jóléthez voltak köthetők, mára már a vékonyabb számít úgymond felsőbb osztályúnak – akinek anyagi lehetősége és ideje is van fittnek lenni. A negatív sztereotípiák sajnos megkülönböztetéshez vezetnek, amik aztán a következő nemzedékben élnek tovább.

A testsúly miatti kritikák negatív hatásai:

Még a jó szándékba csomagolt testsúlyhoz köthető kritikák is szorongást váltanak ki a motiváció helyett. A rossz önértékelés és a folytonos stresszhelyzet pedig depresszióhoz is vezethet! Sokan a tartós szégyenérzet miatt nem képesek aztán testmozgást végezni a közösségben vagy orvosi segítséget kérni, inkább egyre bővebb ruhákba bújtatják el magukat.

Számoljunk le a tévhitekkel:

  1. Legelsőnek azzal a tévhittel kell leszámolnunk, hogy a testméretünket csakis mi befolyásoljuk. Ha ez igaz lenne, csupa Adonisz és bikinimodell alakú nő venne minket körül. De ahogy pl. a magasságunk és a szemszínünk sem egyforma, úgy a testalkatunk sem az, hovatovább egyikről sem mi döntöttünk!

  2. Általános vélekedés, hogy a túlsúlyos emberek lusták. De mi ezt nem tudhatjuk, igaz? Nem tudhatjuk, hogy a súlya miatt megbélyegzettek már hányszor és hányféleképpen szerettek volna lefogyni. Azt pedig végképp nem tudhatjuk, hogy mi akadályozta meg őket a céljuk elérésében!

Mit tehetünk mi a hétköznapokban?

  1. Hagyjunk fel a különböző diétákról és trendi étrendekről való fecsegéssel!

  2. Ne nyilvánuljunk meg más emberek testéről!

  3. Tartsuk meg magunknak a kéretlen egészségügyi tanácsokat!

  4. Ha zavar más emberek túlsúlya, érdemes rendet tenni a közösségi médiás üzenőfaladon és követéseidnél. Milyen tartalmakat részesítesz előnyben? A valódi legyen az etalon!

+1 Ha minket ér ilyesfajta kritika, bátran mondjuk meg, hogy ezek a megjegyzések egyáltalán nem hasznosak, és kérjük meg az illetőt, hogy ne beszéljen többé a súlyunkról.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?

Mérgező emberek a környezetünkben - Jelek és lehetséges megoldások

Bizonyos értelemben mindannyian rendelkezünk egy kisebb, esetenként nagyobbra nyúlt, láthatatlan tüskével, mellyel néha akarva, ám legtöbbször mégiscsak akaratlanul „megmérgezünk” másokat. Megbántjuk a szeretteinket, a barátainkat, a környezetünkben élő embereket. Egy meggondolatlanul elejtett szó, mely kígyóméregként fröccsen a másik emberre, egy figyelmetlenség, egy óvatlanul megtett lépés, vagy egy elsietett döntés mind toxikus eredményeket szülhet. De kik azok, akik a mérgezés külön csoportjába sorolhatók? Miről ismerhetjük fel ezeket a viselkedésformákat, illetve mivel gyógyíthatjuk meg a „méregbe borult” helyzeteket?

Tanulható-e az optimizmus?

Lionel Tiger amerikai antropológus, az optimizmust az evolúció során kialakult, az emberek egyik legmeghatározóbb funkciójaként értelmezte. Azt figyelembe véve, hogy az optimizmus a jövőről való gondolkodást hordozza magában - mely az elmúlással való szembesülést is tartalmazza -, tulajdonképpen a félelem ellensúlyozójaként is jellemezhető. Annak ellenére, hogy az előbbi megfigyeléssel nem mindenki ért egyet, tagadhatatlan, hogy az optimizmus az egészségre is erőteljes hatást gyakorol. De vajon tanulható az optimizmus?