2015.06.12. 12:16:42 18741 431

A tartósítószer nélküli lekvár titka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyár egy végtelen befőzésnek is tűnhet azoknak, akiknek tele van a kertje gyümölcsfákkal és bokrokkal. Kezdődik az eperrel, majd jön a cseresznye és a meggy, a málna, a sárgabarack, végül pedig a szilva. De a sok lekvárhoz sok cukor is kell... Nem feltétlenül!

Lekvárok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lekvárok

Te is abban a tévhitben éltél, mint sokan mások, hogy a lekvárt a cukor tartósítja, no meg a szalicil? Ez nem így van, a titok a teljesen tiszta, légmentesen lezárt üveg! Cukor és tartósítószer mentesen is elkészítheted a lekvárokat, így igazán természetes formában őrizheted meg a nyár kellemes ízeit.

Tartósítószermentes lekvárok

Milyen előkészületeket kell tenni, ha tartósítószer nélkül akarod elrakni a gyümölcsöket? Először is teljesen tisztának kell lennie az üvegnek. Ezt hogy éred el?

  1. Csak tökéletesen hibátlan üvegeket és fedőket használsz. A csavaros tetők belseje nem lehet karcos vagy rozsdás!
  2. Miután jól elmostad az üvegeket, elhelyezed még egy óriási lábosban is, melybe annyi vizet engedsz, hogy ellepje az üvegeket és fedőket és negyed órán keresztül forralod, így fertőtlenítve azokat.
  3. Egy tiszta konyharuhára teszed őket száradni, alá egy rácsot is elhelyezhetsz, így gyorsabb a folyamat. Nem törlöd el, csak a hagyod, hogy teljesen megszáradjon. Van, aki a sütőbe is beteszi az üvegeket.
  4. A lekvárt az elkészítés után azonnal, forrón beletöltöd a teljesen száraz üvegekbe, rácsavarod a tetőt, fejre állítod őket 5 percre. Akkor sikerült jól a zárás, ha a tetőt nem lehet benyomni, hanem vákuum keletkezett.
  5. Mehet a száraz dunsztba. 8 napig figyeld meg, nehogy felforrjon, kifusson.

Mi kell a cukormentes lekvárhoz?

Ez egyszerű. Csak gyümölcs!

  1. Minden a válogatással kezdődik. A túlérett, sérült és a még nem teljesen érett gyümölcsöket is mellőzd.
  2. Mosd meg őket alaposan és magozd ki.
  3. A fazékban pürésítsd ha kell, ezzel lerövidítjük kissé a főzés időtartamát.
  4. Ne ijedj meg, ha először túl sok levet ereszt, ezt el fogja főni a lekvár. Addig kell főzni, amíg nagyjából lekvár sűrűségű nem lesz.
  5. Elteheted így natúr, cukor nélkül is, hiszen az előző módszerrel a légmentes csomagolásnak köszönhetően sokáig el fog állni. Nem a cukor tartósítja, az csak édesebbé teszi.
  6. Ha mégis édes lekvárt szeretnél, de nem cukorral, akkor kanalazz hozzá mézet a végén, vagy édesítőszert. Vegyél ki egy kiskanállal, várd meg míg kihűl, kóstold meg, és ízesítsd addig, míg olyan édes nem lesz, mint szeretnéd. Ezt akár felbontás után, frissen is megteheted.

Az így elkészített lekvárokat fogyókúra alatt is fogyaszthatod, sőt cukorbetegeknek is ajánljuk.

Jó befőzést, kellemes nyarat mindenkinek!

Forrás: 21napalatt.hu, szoojudit.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...