2021.06.08. 17:54:49 10210 292

A szakértő illóolaj tippjei és intelmei a nyári szezonra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valódi illóolaj esszenciákat (nem az olcsó utánzatokat!) az év minden részében tanácsos használni, hiszen akár belélegezve, akár külsőleg kenve számos, az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk van. A napsugarak megjelenésével párhuzamosan azonban figyelnünk kell egy nagyon fontos dologra: ez pedig az illóolajok fotoszenzibilizáló hatása.

Nyáron is segít az illoolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyáron is segít az illoolaj

Mit is jelent ez, és milyen illóolajok esetén figyeljünk erre oda?

Bizonyos illóolajok tartalmaznak olyan vegyületeket (ezeket furanokumarinnak hívják), melyek a napfény (UV-sugárzás) hatására a bőrön elváltozásokat okozhatnak. Ezek általában olyan (sötét) foltok, esetleg égési sérülés jellegű bőrelváltozások, amelyek az UV-hatás után 2-3 nappal alakulnak ki, és akár hónapokig vagy évekig is megmaradhatnak.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a nyári hónapokban el kell felejteni az illóolajokat, hanem azt, hogy a furanokumarin tartalmú olajokat ebben az időszakban ne használjuk bőrre kenve! Az ilyen olajok ökölszabály szerint a citrusos olajok: citrom, mandarin, bergamot, grapefruit, keserű narancs, édes narancs, lime. Emellett van még néhány, nem citrusos fényérzékenyítő olaj is, mint például az orvosi angyalgyökér, fűszerkömény, római kömény. A citrusos olajokat ettől függetlenül használhatjuk párologtatva is: illatuk nagyon jól illik a nyárhoz, jókedvet, frissességet eredményez. Segítségükkel akár otthon is megteremthetjük a nyaralás hangulatát.

Mire használhatjuk még az olajokat nyáron?

Vannak bizonyos olajok, amelyeknek nincs fényérzékenyítő hatása, tehát bőrre kenve nyáron is alkalmazhatóak. Gondolnád, hogy mi mindenre lehet őket használni ebben az időszakban is?

Szúnyogok, kullancsok távoltartására: Ezeket az olajokat bátran használjuk, ha kint vagyunk a szabadban, akár strandolás, akár kirándulás vagy sátorozás alkalmával. A legjobb olajok erre a célra: borsmenta, eukaliptusz, teafa, cédrusfa, vietnámi eukaliptusz.

Szúnyogcsípés esetén:

Amennyiben mégis megcsípett a szúnyog, egy csöpp levendula csökkenti a viszketést, és segítségével hamarabb elmúlik a csípés okozta duzzanat is.

Frissítésre: Ha nagyon meleged van, esetleg gyanakszol, hogy hőgutát kaptál, cseppents a tarkódra egy csepp borsmenta illóolajat.

Fontos: Bármilyen célra is alkalmazod az illóolajokat (esetleg csak az illatuk miatt párologtatod őket, vagy más egészségügyi előnyeiket szeretnéd kihasználni), fontos, hogy csakis CPTG minősítésű olajokat használj, hiszen ezek nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott adalékot, csak a 100% tiszta olajat.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...